Tokaev a anunțat retragerea trupelor de menținere a păcii și anularea stării de urgență în trei provincii
Full Article 2 minutes read

Tokaev a anunțat retragerea trupelor de menținere a păcii și anularea stării de urgență în trei provincii

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a anunțat pe 12 ianuarie că, de mâine, forțele de menținere a păcii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din țară, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al administrației prezidențiale.

Tokaev le-a mulțumit partenerilor pentru ajutorul acordat în „stabilizarea situației”.

„Mîine, 13 ianuarie, începe retragerea organizată a contingentului de pacificatori ai OTSC. Am discutat cu conducerea țărilor respective. Profit de ocazie pentru a-mi exprima reunoștința pentru munca depusă în ultimele zile. Însăși sosirea contingentului de pacificatori ai OTSC în Kazahstan, inclusiv la Almatî, a jucat un rol important pentru stabilizarea situației în țara noastră. A contribuit semnificativ și din punct de vedere psihologic pentru a demasca agresiunea teroriștilor și a bandiților. Misiunea e catalogată drept una de succes. Le mulțumesc încă o dată colegilor mei, șefi de stat”, a declarat Tokaev.

Președintele kazah a mai menționat că situația creată „a confirmat încă o dată valoarea Organizației în calitate de structură militar-politică”.

De asemenea, Tokaev a semnat decretul privind anularea stării de urgență în provinciile Kazahstanul de Nord, Pavlodar și Kazahstanul de Vest. Acesta va fi anulat din 13 ianuarie, ora 7:00. 

Amintim că protestele au izbucnit în Kazahstan pe 2 ianuarie în orașul Janaozen, situat în sud-vestul țării. Oamenii au ieșit în stradă fiind indignați de creșterea prețului pentru gazul lichefiat. În scurt timp, manifestații similare au izbucnit în toată țara, iar cererile protestatarilor au devenit politice. Cele mai agresive demonstrații s-au produs la Almatî.

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie guvernul kazah a demisionat, iar președintele Kassym-Jomart Tokaev a decretat stare de urgență în toată țara. Ulterior, acesta a preluat conducerea Consiliului de securitate, al cărui lider era anterior ex-președintele kazah Nursultan Nazarbaev. Pe 5 ianuarie, Tokaev s-a adresat către liderii țărilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, cu solicitarea de a „ajuta Kazahstanul să depășească pericolul terorist”. OTSC a anunțat că a trimis trupe de menținere a păcii în Kazahstan. De asemenea, moscova a trimis parașutiști și tehnică militară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: