Top cele mai solicitate vaccinuri împotriva coronavirusului (Bloomberg)
Full Article 3 minutes read

Top cele mai solicitate vaccinuri împotriva coronavirusului (Bloomberg)

Cele mai multe comenzi pentru vaccinul împotriva coronavirusului le-a primit producătorul britanic AstraZeneca, scrie portalul Bloomberg, citat de RBC. Vaccinul rusesc „Sputnik V” s-a clasat pe locul 7.  Topul a fost constituit pe baza datelor companiei Airfinity Ltd și a Universității Oxford. 

Peste 40% dintre comenzile privind vaccinul AstraZeneca, sau 2,4 miliarde de doze, sunt din țările cu venituri medii sau mici. În comparație, SUA a comandat 300 mln de doze ale acestui preparat, iar țările europene – 505,3 mln de doze. Eficacitatea medie a vaccinului AstraZeneca constituie 70%, pe când cel elaborat de companiile americane Pfizer și Moderna – 95%.

Potrivit Bloomberg, datele se explică prin prețul accesibil al vaccinului produs de AstraZeneca. Compania a anunțat că nu intenționează să obțină profit din vînzările vaccinului pe timp de pandemie, iar acesta va costa $4-5. În comparație, prețul pentru o doză al vaccinului Pfizer pentru SUA constituie $19,5 ($39 pentru ambele doze), iar Moderna – de la $32 până la $37.

În afară de asta, vaccinul AstraZeneca are avantajul că poate fi păstrat într-un frigider obișnuit, în timp ce vaccinurile Pfizer și Moderna necesită păstrarea la temperaturi foarte mici. Pfizer, de exemplu, trebuie păstrat la -70 grade Celsius.

Pe locul doi după numărul de comenzi prealabile se află vaccinul Novavax (1,4 miliarde de doze, dintre care 160 mln – în SUA, 100 mln de doze – în Europa), iar pe locul trei Johnson & Johnson (1,3 miliarde de doze, dintre care 430 mln pentru SUA, 300 mln de doze – pentru țările europene).

Vaccinul rusesc Sputnik V ocupă locul 7 în clasament, cu comenzi de 537,4 mln de doze. Țările europene și SUA nu au comandat deocamdată acest preparat. În Rusia au fost înregistrate deja două vaccinuri contra coronavirusului: Sputnik V și EpiVac Corona. Acestea sunt încă în curs de cercetare pe voluntari.

Prețul pentru vaccinul rusesc Sputnik V, pentru producerea căruia Rusia a ajuns la o înțelegere cu companile farmaceutice din India și Brazilia, va fi anunțat săptămâna viitoare. Autoritățile de la Moscova au precizat, însă, că acesta va fi semnificativ mai mic decât cel al vaccinului Pfizer și BioNTeh (1,1 miliarde de precomenzi, locul 5 în clasamentul Bloomberg) sau Moderna (778,2 mln de doze, locul 6 în top).

Potrivit Reuters, vaccinul Moderna va costa $25-37 pentru o doză, cel de la Pfizer și BioNTech – $18,3 pentru o doză, dacă UE va cumpăra 300 mln de doze cu €4,6 mlrd.

Potrivit Serum Institute of India, unul dintre cei mai mari producători de astfel de preparate, pentru a vaccina întreaga populație a pământului, în două etape, este nevoie de 15 miliarde de doze. Producerea acestei cantități ar putea fi încheiată nu mai devreme de 2024.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: