Toponimicul „Chișinău” va fi folosit de Radio Chișinău, chiar dacă CMC va da un vot negativ – Ion Ceban
Full Article 3 minutes read

Toponimicul „Chișinău” va fi folosit de Radio Chișinău, chiar dacă CMC va da un vot negativ – Ion Ceban

Toponimicul „Chișinău” va fi folosit de către Radio Chișinău, chiar dacă Consiliul Municipal Chișinău va da un vot negativ. O declarație în acest sens a fost făcută de edilul Ion Ceban, pe 6 iunie. Cel din urmă spune că decizia a fost luată de Consiliul primarului general astăzi. 

Decizia a fost luată câteva minute în urmă și va fi publicată în scurt timp – a ținut să precizeze edilul, pe Facebook.

Cel care va asigura controlul îndeplinirii prevederilor prezentei decizii este viceprimarul de ramură al municipiului Chişinău.

***

Reprezentanții Radio Chișinău s-au adresat Primăriei Capitalei, în decembrie 2021, cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră, drept pe care l-au obținut pentru zece ani în 2012 printr-o decizie a CMC.

Conform informațiilor postate pe site-ul municipalității, proiectul de decizie elaborat în ianuarie anul curent și avizul dat de comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu local, agricultură și dezvoltarea suburbiilor erau favorabile prelungirii dreptului acordat pentru utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea stației de radio.

În ședința sa din 27 aprilie, CMC a examinat proiectul deciziei și „l-a respins prin votul majorității consilierilor prezenți la ședință”. În cadrul ședinței, consilierul Partidului Șor Valerii Klimenko a spus că redacția postului de radio este administrată de un agent economic, care ar trebui să achite plăți speciale pentru utilizarea denumirii Capitalei.

În comunicatul său, redacția Radio Chișinău a subliniat că „SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp”.

Pe 30 mai curent, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media s-au declarat „îngrijorate și contrariate” în legătură cu decizia CMC. Acestea consideră că hotărârea CMC restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor.

Mai târziu, președintele fracțiunii PAS din CMC Roman Cojuhari a anunțat că formațiunea pe care o conduce va înainta cu titlu de inițiativă proiectul de Decizie cu privire la acordarea dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău” postului Radio Chișinău.

De cealaltă parte, fracțiunea PSRM din Consiliul Municipal Chișinău a afirmat că toponimul „Chișinău” este proprietatea locuitorilor municipiului Chișinău. „Utilizarea denumirii Chișinăului în scopuri de propagandă de către un stat străin este inadmisibilă”, spun socialiștii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: