Tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc în Turcia. Șeful ANSP: „În afară de mare, soare și bronz, o să aducem de acolo și coronavirusul”
Full Article 3 minutes read

Tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc în Turcia. Șeful ANSP: „În afară de mare, soare și bronz, o să aducem de acolo și coronavirusul”

În ultimele trei săptămâni, în Republica Moldova se atestă o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în rîndul persoanelor care au revenit din alte state, în special din Turcia. Declarația a fost făcută de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul ediției din 28 iulie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. 

„Săptămâna asta cred că vom avea peste 20 de cazuri de import, astăzi sunt 5. Se extinde și aria. În ultimele zile avem zilnic cazuri din Turcia, căci Turcia ne primește la odihnă. Și o să ne pomenim că în afară de mare, soare și bronz, o să aducem de acolo și coronavirusul”, a declarat Furtună.

Directorul ANSP mai spune că măsura de autoizolare pentru 14 zile trebuie menținută, însă moldovenii indică, adeseori, date false în fișele epidemiologice pe care le completează la intrarea în țară.

„Îți dă adresă de la Comrat – el e la Chișinău. Îți dă adresă de la Chișinău, el e la Suruceni. Îți dă adresă de la Ialoveni, el e la Criuleni. Îți dă adresă din centrul Chișinăului și el în general nu e în Chișinău. Partea regretabilă este că din martie până acum nu am învățat să nu spunem minciuni. Noi ne-am ales cu aproape 80 de cazuri din Otaci: au venit din Federația Rusă, au participat cu toții la o înmormântare”, a relatat Nicolae Furtună.

Șeful ANSP a precizat că majoritatea victimelor care pierd lupta cu COVID-19 sunt bărbați cu vârsta înaintată care suferă și de alte comorbidități.

„Se proeminează categoriile de persoane vulnerabile: bărbați de vârstă înaintată cu comorbidități. Aceștia sunt cei ai căror organism nu rezistă în lupta cu COVID: (cu maladii, NM) cardiovasculare, diabet, obezitate, maladii renale”, a precizat Nicolae Furtună.

Șeful ANSP a dat asigurări că Republica Moldova dispune de suficiente teste pentru COVID-19: „Intacte, neatinse, mai avem 100 000 de teste, noi acum lucrăm cu testele precedente. Finalizăm toate stocurile, cele 80 000 de teste procurate de la chinezi și mai multe donații din Rusia, de la ambasada Chinei, iar apoi vom începe să lucrăm cu cele stocate. Iar, probabil, săptămâna viitoare, va fi inițată procedura de achiziționare de noi teste”.

În ceea ce privește locurile disponibile în spitale, directorul ANSP a menționat că în ultima perioadă se atestă o creștere alarmantă de cazuri în municipiul Chișinău: „Se cam sufocă Chișinăul și suburbiile. Ieri au fost 59 de cazuri, iar azi 189. Zilele acestea se activează spitalul Sf. Treime, se desfășoară paturi suplimentare în Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății și se examinează posibilitatea extinderii numărului de paturi în cadrul Spitalului Republican”.

Potrivit celui mai recent bilanț, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 23,5 mii de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 753 de decese.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: