„Totul se vede!” Valeriu Pașa – de ce Stoianoglo trebuie să demisioneze
Full Article 4 minutes read

„Totul se vede!” Valeriu Pașa – de ce Stoianoglo trebuie să demisioneze

După venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, discuțiile despre o eventuală demisie a procurorului general s-au întețit. NM este deschis pentru diverse puncte de vedere. De această dată, publicăm opinia președintelui Comunității WatchDog Valeriu Pașa, despre felul cum apreciază acesta activitatea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror-șef.

În primul rând, pentru că a fost ales printr-un concurs viciat intenționat de către socialiști. Nu – nu am nici cea mai vagă închipuire că anume Stoianoglo a fost miza PSRM atunci. El a fost candidatura acceptabilă pentru ei, nu cred că preferată.

Dacă nu țineți minte cum a decurs concursul – vă amintesc. Un membru care subpuncta, la indicația lui Igor Dodon, candidații ”nepotriviți” – și restul membrilor, care, onest până la naivitate infantilă, apreciau ca roboțeii calitățile profesionale ale candidaților.

Integritatea și trecutul acestora nici nu au fost examinate. Cel mai epic fail al Guvernului Sandu. Pe deasupra și contrar Constituției.

Dar altfel nici nu ar fi fost posibil. Așa era situația politică. Igor Dodon deja agrease prin negocieri de culise cu Eugeniu Nichiforciuc răsturnarea Guvernului Sandu. Maia Sandu nu ar mai fi acceptat să stea o zi în coaliția care nu pune un procuror gata să intre ”cu coasa” în capii sistemului cleptocratic. Annușka deja vărsase uleiul cum ar veni. Îmi amintesc cum prognozam încă prin iunie 2019, dar mai ales în august, că aici se va ajunge. A fost o surpriză doar pentru diplomații acreditați la Chișinău. Ei și pentru Andrei Năstase. Dar să revnim la lucruri serioase.

Iată de ce Alexandr Stoianoglo a fost „răul cel mai mic” în acea situație. Cât de mult nu l-am critica acum, vă rog să facem un pas în spate și să privim obiectiv ce se întâmpla în 2019. Putea fi mult mai rău. Iar doritori erau. Variante reciclabile de Harunjeni și Bețișori pe lista de doritori să devină procurori generali erau destui.

Alexandr Stoianoglo a venit să oprească modul de operare a Procuraturii în calitate de Gestapo. Cam doar asta a promis. El nu a promis să curățe sistemul de procurori corupți, să îi pună pe banca acuzaților pe cei care au fabricat dosare la comandă, au distrus vieți omenești.

Doar că Alexandr Stoianoglo nu a promis nici că va da carte blanche altor grupări criminale. Că sub conducerea lui corupția politică este în afara acțiunii Codului Penal. Că dovezile finanțării ilegale de peste hotare ale unui partid „nu se socot”. „Privet, Veaceslav!” este însă adevăratul călcâi a lui Ahile în cazul lui Stoianoglo. Eliberarea din închisoare, tărăgănarea altor investigații penale care îl vizează pe Platon, sincronizarea perfectă a intensității acțiunilor Procuraturii și a lui Platon contra lui Plahotniuc, plecarea nestingherită a lui Platon din țară, ”inexistența” infracțiunii pe cazul Laundromat – sfidător de evident. Circul penibil pe cazul retrocedării ilegale prin implicarea PCCOCS a imobilelor ASITO și Casa Modei – asta a fost cireașa de pe tort. S-a ajuns la suprarealism – SIS practic să fie nevoit să inducă în eroare procurorii pentru a obține dreptul legal să facă percheziții în unul dintre oficiile lui Platon, unde se ocupa de amestecul (în esență falsificarea) alegerilor parlamentare. Iar apoi culmea (!) – procurorii refuză sechestrarea calculatoarelor găsite acolo.

Alo, domnule Stoianoglo, totul se vede! Eu am avut ocazia o singură dată în viață să discut cu dl Stoianoglo. Impresia cea mai importantă a fost că este un om decent. Anume decent. Nu luptător, nu avea pretenția unei reputații ireproșabile, pur și simplu un om decent. Istoria îl va judeca.

Integritatea sa este indiscutabil afectată de această cooperare cu Platon. Esența și cauza acesteia nu știu dacă o vom afla. Dar dl Stoianoglo, cert, încă poate să plece decent.

Conștient de faptul că pe 11 iulie s-a votat inclusiv contra felului în care a condus Procuratura. Mai mult – eu încă mai cred că, pe termen lung, după ce mai scad emoțiile, Alexandr Stoianoglo ar putea fi apreciat drept poate cea mai potrivită persoană de tranziție în situația obiectivă din ultimii doi ani.

Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.MD

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției NM. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: