Trafic de persoane, o amenințare a războiului din Ucraina. Nicu Popescu a prezidat prima ședință din acest an a Comitetului național pentru combatere
Full Article 3 minutes read

Trafic de persoane, o amenințare a războiului din Ucraina. Nicu Popescu a prezidat prima ședință din acest an a Comitetului național pentru combatere

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a prezidat prima ședință a Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane din acest an. În cadrul evenimentului, a fost prezentat și aprobat raportul național de realizare a politicii de prevenire și combatere a traficului de persoane pentru anul 2022. 

Vicepremierul Nicu Popescu a subliniat importanța prevenirii traficului de persoane, în special în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și prezenței refugiaților ucraineni pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este esențial să prevenim, să informăm și să luptăm împotriva traficului de ființe umane, în special la frontierele statului nostru. Trebuie să avem grijă în special de copii și femei, care se confruntă cu un risc ridicat de trafic și exploatare.’’ – a subliniat oficialul moldovean.

La fel, a fost prezentat conceptului noului document de politici în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. La finalul evenimentului, participanții au aprobat componența nominală a grupului de experți naționali anti-trafic, DIREX, care vor fi implicați în pregătirea și implementarea primului exercițiu național de instruire anti-trafic bazat pe simulare în Republica Moldova.

Fluxul mare de refugiați din Ucraina în Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022, a pus o povară suplimentară pe funcționarii statului din diverse domenii, inclusiv pe cei din domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Având în vedere că RM se confruntă, pentru prima dată cu un astfel de flux mare de refugiați, funcționarii publici au nevoie de suport și asistență informațională în domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Astfel, specialiștii din diverse domenii, cu atribuții de identificare, asistență conformă şi referire a cazurilor de trafic de ființe umane, au avut posibilitatea să participe la instruiri în cadrul cărora au avut posibilitatea să cunoască despre noile tendințe ale traficului de ființe umane,  cum să identifice corect victimele traficului, să prevină și să combată infracțiunea de traficului de ființe umane în rândul refugiaților dar și a localnicilor.

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”, implementat de Asociația Obștească AO „Femeia pentru Societatea Contemporană”, din Programul de granturi „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, realizat cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe, Germania.

Astfel, pe parcursul anului 2022, au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi, pentru organizarea instruirii a 389 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni.

De menționat că în cadrul aceluiași proiect a fost lansată Platforma Organizațiilor Societății Civile – “ANTITRAFIC” care își propune să dezvolte domenii de intervenție precum cercetarea traficului de ființe umane, cooperarea și crearea parteneriatelor în combaterea acestui flagel, precum și participarea la elaborarea și implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.  Platforma, prin parteneriatele ce-și propune sa le dezvolte, va contribui inclusiv la consolidarea mecanismelor funcționale de protecție și asistență a victimelor în țările de origine, tranzit și destinație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: