„Trăiesc aici de 10 ani, dar încă nu i-am văzut pe italieni în halul ăsta"
Mărturiile unei cetățene a Moldovei prinsă de carantină în Verona
Italia ocupă acum locul întâi în lume după numărul de decese provocate de infecția de coronavirus - într-o singură zi, aici au decedat 345 de persoane. Până la 18 martie, în Italia au fost înregistrate 31 de mii de cazuri de contaminare cu coronavirus. Irina Grec, originară din Găgăuzia, a povestit pentru NM, cum s-a schimbat modul de viață al italienilor optimiști.
Chiar și în timpul celui de-al Doilea război mondial barurile din Italia erau deschise
Italienii sunt foarte sociabili și întotdeauna primesc maximă satisfacție de la viață. Atunci când a fost anunțată carantina în oraș, localnicii s-au descurajat.

Zilele acestea, așteptam în rând ca să intru într-un market și am început să discut cu doi italieni în etate. Cred că aveau vreo 80 de ani. Ei au spus că și în timpul celui de-al Doilea război mondial, barurile din Italia erau deschise.

Pentru prima dată în viața lor, cafenelele și restaurantele au fost închise. Pentru italieni, aceasta este o adevărată tragedie. Ei își încep fiecare dimineață cu o ceașcă de cafea într-o cafenea bună. Subiectul barului este pentru ei foarte sensibil. Ei s-au revoltat foarte tare. Italienii renunță cu greu la obiceiurile lor.

Bătrânelele sunt indispuse că nu pot merge la biserică. În unele biserici, serviciile divine nu se organizează nici online, slujitorii bisericii nu lucrează.

Lângă casa mea este o pizzerie care se deschide pentru două ore. Mulți dintre vecinii mei comandă pizza. În local nu putem intra, dar mâncarea poate fi livrată. Este unicul serviciu care a rămas deschis în centrul Veronei. Toate restaurantele sunt închise.
Magazinele comerciale din Verona se închid, rafturile din supermarketuri sunt arhipline. Însă pentru a merge la magazin, trebuie neapărat să porți mască și mănuși.

O altă noutate: italienii au început să-și întindă la balcon hainele pe care le-au purtat pe afară. Mai devreme, nimeni nu-și înșira hainele la balcon, și le uscau doar pe calorifere. Acum e ceva neobișnuit să vezi așa ceva în oraș.
Italienii sunt un popor optimist și o viață cu restricții este pentru ei o mare tragedie.
Sunt dezamăgită: un oraș murdar luptă cu coronavirusul
Întotdeauna am avut o părere bună despre medicina italiană, pentru că demult trăiesc aici și, periodic, urmez tratamente la medici. Însă nu m-am așteptat la o asemenea neglijență din partea lor față de coronavirus. Este un procent foarte mic de persoane vindecate pe fondul unui număr atât de mare al celor infectați.

În presă și în rețelele sociale, mulți spun că în Italia este bine organizată lupta împotriva coronavirusului, că statul îi asigură pe toți cu măști de unică folosință. Minciuni. În magazinele din Italia demult nu mai este nicio mască. Am încercat încă la 22 februarie să cumpăr o mască.
În farmacii sunt afișate tăblițe cu inscripții precum că pot intra doar câte trei persoane și că măști și soluții dezinfectante nu sunt.
Este o singură opțiune – să comanzi masca, aceasta costând de la 25 până la 100 de euro. Însă ea va ajunge abia peste o săptămână sau chiar peste două.
La Wuhan, dezinfectau aerul, aveau grijă de oameni în mod profesionist. Iar în Italia nu se face nimic. Nu am văzut și nu am auzit să fie dezinfectat transportul public. Tomberoanele și alte obiecte de uz general sunt foarte murdare. Personal, mă așteptam că în Italia totul va fi altfel, că, la fel ca în China, vor dezinfecta totul și peste tot. Acum însă văd că fac ordine doar în Veneția. Iar în Verona, sunt peste tot tomberoane murdare și nimeni nici nu are de gând să le curățe.

Această atmosferă îmi amintește de comedia italiană „Fantozzi".
Autobuzele fantome din Zombie Apocalypse
Prin Verona circulă transportul public pustiu. Localnicii îl numesc autobuze fantome, care amintesc de secvențe din filmele de groază. Acum toți merg pe jos sau cu bicicletele. În transportul public nu este nimeni – este periculos. Și mie mi-i teamă să intru acolo, pentru că acestea nu sunt dezinfectate. Mulți doreau să scrie autorităților propunerea de a-l anula temporar, pentru că el doar răspândește coronavirusul.
Carnavalul e de vină?
Am vorbit cu mulți italieni despre coronavirus. Încă de la bun început, aproape toate cazurile de infectare au fost înregistrate la nordul Italiei, unde se desfășurau două evenimente de amploare – Săptămâna Modei și Carnavalul de la Veneția. Mulți susțin că virusul s-a răspândit rapid anume după carnaval. Organizarea lui lasă de dorit. Localnicii aruncă unii în alții cu făină, cu ouă. În oraș e mizerie, antisanitarie.

În ziua următoare, participanții la carnaval au ajuns, infectați, la spital. Autoritățile de la Veneția au luat decizia de a încheia Carnavalul de la Veneția mai devreme. Anul acesta, el s-a organizat de la 8 până la 25 februarie și trebuia să se încheie printr-o festivitate de amploare, însă cu două zile până la final, ea a fost interzisă. Dar trebuiau să facă acest lucru cu mult mai devreme.
Pentru italieni, viața în colivie este o tragedie
Italienii reacționează cu o anumită doză de indiferență față de carantină. Cu excepția cafenelelor închise. Pentru mine, a fost un lucru neașteptat faptul că acum sunt oameni în parcuri. Deși zilele acestea, autoritățile au instituit restricții: ieșirea din casă – doar la necesitate – la magazin sau la farmacie. Amenda pentru nerespectarea regimului de carantină este de 206 euro sau de la 1 până la 12 ani de închisoare. Zilele acestea, 7000 de persoane au fost amendate pentru că nu au reușit să demonstreze motivul ieșirii din locuință. Am calculat suma totală a amenzilor pentru o singură zi: a fost de aproape 1,5 milioane de euro. Bună sumă.

Cu toate acestea, italienii continuă să meargă în parcuri asumându-și toate riscurile, dar păstrează distanța unii de alții. Ei își plimbă câinii. Dimineața, văd italieni alergând lângă râu. Ei nu pot renunța la sport, la obiceiurile lor. Italienii sunt un popor activ și viața în colivie nu e pentru ei.
Pe de altă parte, îmi pare foarte rău că mulți localnici nu respectă regulile de carantină. Ei pur și simplu se plimbă prin oraș, se adună în grupuri. Din cauza unor astfel de oameni, carantina va fi prelungită și această atmosferă tristă va continua.
Bine că măcar agresiune nu este în societate. Italienii susțin că fiecare trebuie să se protejeze și fiecare poartă răspundere pentru aceasta.

Mai devreme, dacă urcam în autobuz purtând mască, oamenii se îndepărtau de mine, credeau că sunt infectată. Iar acum ei înțeleg că acest virus se transmite prin secreții sub formă de picături mici, care se răspândesc prin aer, și toți trebuie să poarte măști. De aceea, dacă acum ești fără mască, toți te evită și nu se apropie de tine. (OMS recomandă doar persoanelor bolnave să poarte mască. – NM).

Eu aud că oamenii așteaptă vara și doresc să revină la o viață normală. Așteptăm că în curând, viața va reveni la normal. La 12 aprilie, la Paști, italienii pleacă la mare. Speră că până atunci, carantina va fi anulată.
Fără muncă și fără casă
La Milano, migranții din țările noastre munceau în case. Ei au fost concediați, explicându-li-se că nu sunt mijloace pentru a fi remunerați. Cele 15 zile care se cuvin conform codului muncii nu le-au fost acordate. Oamenii au rămas în stradă. Și nici acasă nu pot pleca, de aceea rămân la persoane cunoscute. Mă tot gândesc, cum voi putea pleca de aici în Moldova. Îmi pare rău că au închis și spitalul în care mă tratam.
Sloganul italienilor este acum: totul va fi bine
Sâmbătă, toată Italia a ieșit la balcoane. Exact la ora 12 ziua, toți au început să aplaude personalul medical care, fără niciun răgaz, lucrează în această perioadă complicată pentru a salva vieți omenești. Treceam atunci pe lângă case și vedeam și bătrânele, și mame tinere cu copii. Mi-au dat lacrimile când am auzit aplauzele. Vecinii noștri comunică la balcoane, cântă. În curtea casei mele, copiii au desenat un curcubeu cu inscripția „Totul va fi bine".
Textul a fost scris în cadrul proiectului „Școala NM pentru jurnaliștii regionali"
Text: Olga Trandafilova
Prezentare: Cristina Demian
Foto și video: Getty Images, Irina Grec
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: