„Trăim în scara unui bloc de locuit în orașul Bydgoszcz”. Migranți din Moldova au rămas blocați în Polonia
Full Article 8 minutes read

„Trăim în scara unui bloc de locuit în orașul Bydgoszcz”. Migranți din Moldova au rămas blocați în Polonia

Sute de cetățeni ai Moldovei au rămas în Polonia fără lucru și fără un loc de trai, dar nu pot reveni acasă din lipsă de transport. Printre ei sunt și persoane bolnave de diabet, care nu primesc insulină de câteva zile, dar și două femei însărcinate. Aproape 150 dintre ei nu au rezistat și au ajuns cu forțele proprii până la hotarul cu Ucraina: o parte dintre ei înnoptează în wc-uri și sub cerul liber. Deocamdată, au fost trimise două autocare din Moldova după ei. Toți ceilalți vor fi nevoiți să aștepte. NM a analizat această situație.

Ce povestesc migranții?

Sunt câteva sute de cetățeni ai Moldovei care au rămas blocați în Polonia și care doresc, dar nu pot să revină acasă. Pe Viber s-au creat câteva grupuri de ajutor reciproc în care ei comunică unii cu alții. Doar într-un singur grup sunt peste 400 de persoane.

Mesajele din chaturi vin non stop. Oamenii spun că au rămas fără lucru, fără bani și fără un loc de cazare. Mulți se află în Polonia de mai mult timp decât permite legea. Majoritatea au venit în această țară pentru a câștiga un ban.

„Bună dimineața! Noi suntem două persoane, familie, Legnica. Uzina și-a sistat activitatea la 25 martie și, pentru a nu ne plăti salarii în perioada de așteptare, au decis să reducă numărul de angajați din partea agenției. Trebuie neapărat să ne întoarcem acasă. Ne aflăm într-o situație dificilă”, scrie Alexandru.

Unii au rămas chiar și fără un loc de trai.

„Noi suntem trei femei, suntem fără lucru deja de trei săptămâni și fără un loc de trai de două săptămâni. Trăim în scara unui bloc de locuit din orașul Bydgoszcz. Suntem într-o situație critică, vrem să ajungem acasă, în Moldova”, scrie Valentina.

Și Dumitru este într-o situație similară. El a comunicat pentru NM că a plecat la muncă în Polonia în luna ianuarie 2020. La 21 aprilie a rămas fără lucru. „Am avut noroc că nu ne-au alungat”, povestește Dumitru. El nu crede că îi vor ajunge bani pe mult timp.

Acasă îl așteaptă soția și doi copii mici. Unul dintre ei are grad de dizabilitate. Dumitru i-a cumpărat un aparat medical de care are nevoie, dar nu poate nici să-l aducă, nici el să vină. Dumitru susține că el este unicul întreținător al familiei. După ce a rămas fără lucru în Polonia, nu-i poate ajuta pe ai săi, de aceea se grăbește să revină în Moldova.

Vladimir a povestit pentru NM că din cauza carantinei, a rămas fără lucru. Firma care l-a angajat a refuzat să-i plătească în continuare chiria locuinței. A petrecut câteva zile în stradă. La 27 aprilie, o cunoștință a acceptat să-l cazeze o noapte. După aceasta, Vladimir intenționează să plece spre frontieră. „Mâine voi pleca și eu la vamă, pentru că omul m-a lăsat pentru o noapte, iar înainte de aceasta, am petrecut aproape trei nopți afară”, a spus Vladimir.

Lidia și alte 14 persoane se află într-un hostel din seara de 27 aprilie. Ea a comunicat pentru NM că, din cauza carantinei, ei au fost concediați. După aceasta, la 15 aprilie, au încercat să revină în Moldova, însă în Ucraina li s-a spus că Moldova și-a închis hotarele și i-au trimis înapoi. După aceasta, ei au stat în carantină. Acum, aceste persoane trăiesc în hostel și nu știu cum să ajungă acasă. Lidia spune că este costisitoare cazarea la hostel, iar mulți dintre ei nu au bani.

În același hostel cu Lidia este și Svetlana: ea are gradul doi de dizabilitate. A lucrat la o fabrică de pește și munca grea a provocat acutizarea bolilor cronice de care suferă. Ea nu are medicamentele necesare.

O altă femeie din Moldova, Ecaterina a spus pentru NM că după carantină, ea și alți câțiva oameni au fost concediați. Ecaterina a spus că proprietarii companiei în care au lucrat au chemat poliția. Polițiștii i-au alungat în stradă. Ea spune că la mulți dintre aceștia expiră termenul legal de ședere în Polonia. Ecaterina mai spune că din această cauză, e mai greu să-și caute un nou loc de lucru.

Chiar la hotarul dintre Polonia și Ucraina, în Korcheva, se află acum aproape 150 de persoane. Într-o înregistrare video care a fost expediată pe adresa NM, oamenii cer să le fie permis să se întoarcă în Moldova. Ei se plâng că nu au insulină și pastile necesare în cazul epilepsiei.

 

„Trăim în scara unui bloc de locuit în orașul Bydgoszcz”. Migranți din Moldova au rămas blocați în Polonia

NM

„Trăim în scara unui bloc de locuit în orașul Bydgoszcz”. Migranți din Moldova au rămas blocați în Polonia

NM

Cine și cum (nu) încearcă să-i ajute?

Prin intermediul grupului de pe Viber, NM a reușit să comunice cu Tatiana Șcurupa. Ea s-a prezentat ca fiind director al unei companii poloneze și a spus că îi ajută, în calitate de voluntar, pe cetățenii Moldovei care au rămas blocați în Polonia. Menționăm că și pe pagina de Facebook a Tatianei Șcurupa e menționat că ea activează în compania „Holland Contracting Int. Recruitment”, care are o filială în Polonia. Compania se ocupă de angajarea lucrătorilor în agricultură.

Tatiana a comunicat pentru NM că alcătuiește listele cetățenilor Moldovei care doresc să plece în patrie. Ea le transmite către consulatul Moldovei în Polonia. Femeia spune că prima sa colaborare de acest gen a fost în luna martie. Atunci, potrivit ei, s-a reușit transportarea a 800 de persoane în Moldova.

La fel, ea și compania sa oferă ajutor persoanelor care au rămas fără lucru și cazare. Pentru acestea, se găsesc hosteluri și locuințe temporare. Uneori, aceștia sunt ajutați de localnici, cu produse alimentare și apă potabilă.

Potrivit afirmațiilor Tatianei, la 25 aprilie, 15 autocare trebuiau să vină după cetățenii Moldovei. Însă autoritățile au decis, în ultimul moment, să trimită un avion în locul autocarelor, spune ea. În consecință, aproape 150 de persoane nu au mai rezistat și au ajuns cu forțele proprii până la hotarul dintre Polonia și Ucraina. Acestea se află acolo deja de patru – șapte zile.

„Oamenii sunt într-o stare deplorabilă. Unii dorm pe podea, în wc-uri, alții – pe pământ”, povestește Tatiana.

„Trăim în scara unui bloc de locuit în orașul Bydgoszcz”. Migranți din Moldova au rămas blocați în Polonia

NM

Ea mai spune că zilnic, câte 10-15 persoane i se adresează după ajutor. Ele roagă să fie ajutate să ajungă până în Moldova. Tatiana a menționat că, în ultimele două zile, compania sa a încetat să înregistreze doritorii de a se întoarce în Moldova, pentru că nu știu ce să facă cu ei. Tatiana afirmă că un avion este insuficient pentru a-i transporta în Moldova pe toți doritorii. La fel, mulți dintre cei care i s-au adresat după ajutor au rămas fără bani, iar alții au probleme de sănătate și nu pot aștepta prea mult avionul, mai spune ea.

„Ieri, ne-au adus o femeie care suferă de diabet de gradul doi. Ea nu a primit insulină de două zile. Se află în stare critică. Noi căutăm o clinică privată unde ar putea să i se acorde asistență”, mai povestește Tatiana Șcurupa. De asemenea, potrivit ei, printre cetățenii care au rămas blocați sunt și două femei însărcinate.

Potrivit afirmațiilor Tatianei Șcurupa, acești oameni au fost mințiți de companiile în care au lucrat.

(ACTUALIZAT la ora 15:00) Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a comunicat că în zilele apropiate, spre Varșovia va zbura o cursă charter. La fel, MAEIE a menționat că autoritățile din Polonia, Moldova și Ucraina vor depune toate eforturile pentru a asigura transportarea cu două autocare a câtorva cetățeni ai Moldovei, la 28 aprilie. MAEIE a recomandat cetățenilor ca înainte de a procura bilete pentru o anumită cursă, să verifice dacă autoritățile Moldovei le-au autorizat.

În ajun, la 27 aprilie, NM a aflat despre o parte dintre cetățenii Moldovei, care au rămas blocați la frontiera dintre Polonia și Ucraina. Tot atunci, NM a solicitat un comentariu al MAEIE, însă la momentul publicării articolului, nu a primit răspunsul.

Pentru 28 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat două autocare care trebuie să-i aducă pe cetățenii Moldovei de la hotarul dintre Polonia și Ucraina. La fel, a autorizat un avion care trebuie să zboare după ei la 3 mai. Biletele costă 96 de euro. Ambasada Moldovei în Polonia a comunicat pe pagina sa de Facebook că pentru această cursă e nevoie de înregistrare în prealabil.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: