Transnistrenii vor alege dintr-un rău? La alegerile pentru Sovietul Suprem al Transnistriei a rămas doar „Sheriff”
Full Article 11 minutes read

Transnistrenii vor alege dintr-un rău? La alegerile pentru Sovietul Suprem al Transnistriei a rămas doar „Sheriff”

La 29 noiembrie, în Transnistria se vor desfășura alegerile pentru Sovietul Suprem – parlamentul local. După încheierea înregistrării candidaților, s-a constatat că în 24 din cele 33 de circumscripții uninominale candidează doar câte o persoană. De notat că toți aceștia sunt candidați fără alternativă – membri sau simpatizanți ai partidului de la guvernare „Обновление” („Reînnoire”), în spatele căruia este holdingul „Sheriff”. NM relatează, cum s-a întâmplat că majoritatea locuitorilor din regiune va trebui să aleagă dintr-o singură persoană, ar putea oare să fie „depășiți” candidații „Sheriff-ului” și ce spun despre alegerile fără alternativă înșiși reprezentanții partidului de guvernământ.

Alegeri din unul?

Alegerile ordinare pentru Sovietul Suprem din Transnistria vor avea loc la 29 noiembrie. Alegerile transnistrene se desfășoară conform sistemului uninominal: din cele 33 de circumscripții în care este astăzi împărțită autoproclamata republică, va ajunge în soviet câte un deputat. Săptămâna trecută, la 7 noiembrie, s-a încheiat oficial înregistrarea candidaților la funcția de deputat.

La finalul înregistrării, s-a constatat că în majoritatea secțiilor vor avea loc alegeri fără alternativă: în 24 din cele 33 de circumscripții electorale s-a înregistrat câte un singur candidat. Toți aceștia sunt deputați ai actualului soviet și membri ai fracțiunii partidului „Obnovlenie”, care este susținut de holdingul „Sheriff”. Dar aceștia s-au înregistrat în calitate de candidați „auto-nominalizați”.

De notat că potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale locale, 51 de persoane au depus cereri de înregistrare. În majoritatea circumscripțiilor unde sunt candidați fără alternativă de la „Obnovlenie”, nimeni nici nu a încercat să obțină înregistrare la CEC.

Însă în timpul pregătirilor de alegeri, a fost refuzată înregistrarea a patru candidați. Din această cauză, în circumscriția Slobozia, de exemplu, a rămas un singur candidat: Pavel Șincariuc, deputat în actualul Soviet Suprem, membru al partidului „Obnovlenie”.

Alți trei candidați, după ce și-au depus deja documentele și au primit înregistrarea în cursa electorală, au decis singuri, pe neașteptate, să-și retragă actele.

În circumscripția „Partizansk” din Tiraspol, unul din cei doi candidați și-a retras actele. În consecință, singurul candidat la fotoliul de deputat care a rămas acolo este Evghenii Gușan, deputat al actualului Soviet Suprem și fiul proprietarului holdingului „Sheriff”.

În circumscripția electorală „Krasneansk” (raionul Slobozia), și-au retras actele doi din trei candidați. Drept urmare, acolo candidează doar Serghei Ceban, actualul deputat în Sovietul Suprem, membru al partidului „Obnovlenie”.

Astfel, la cele 33 de fotolii de deputat pretind 45 de concurenți, 32 dintre aceștia fiind membri ai actualului Soviet Suprem.

Unicul concurent

Unicul „concurent” al majorității candidaților în soviet rămâne punctul „Împotriva tuturor”. Porivit art. 88 al Codului electoral al Transnistriei, alegerile pot fi declarate invalide dacă „împotriva tuturor” vor vota mai mulți alegători decât pentru candidatul lider în respectiva circumscripție.

Ignorarea alegerilor nu permite ca acestea să fie considerate invalide. Încă acum doi ani, pragul minim de prezență la alegeri pentru Sovietul Suprem a constituit 25%. Însă în anul 2018, actuala componență a sovietului, în care fracțiunea „Obnovlenie” constituie majoritatea, a introdus modificări în Codul electoral. Pragul electoral minim a fost anulat definitiv. Actualmente, prezența nu este luată în considerație nici la alegerile deputaților, nici ale liderului Transnistriei. Astfel, chiar dacă unicul candidat dintr-o circumscripție electorală va vota pentru sine, alegerile oricum vor fi considerate valide.

Cum a fost anterior

Ultimele alegeri pentru Sovietul Suprem din Transnistria au avut loc în anul 2015. Atunci, liderul autoproclamatei republici era Evghenii Șevciuk, iar unul dintre principalii concurenți la alegeri a fost partidul său «Возрождение» („Renaștere”). Astăzi, în Transnistria, Șevciuk este considerat condamnat în absență și trăiește permanent în Rusia. Cel puțin zece simpatizanți de-ai săi sunt în închisoare ori sunt cercetați.

În anul 2015, alegerile încă s-au organizat în 43 de circumscripții uninominale. Și în fiecare dintre acestea erau cel puțin câte doi candidați, iar în cele mai populare, au fost câte 4-6 pretendenți.

Majoritatea absolută a candidaților s-a poziționat ca „auto-nominalizați” și în timpul agitației, încercau să nu pună accent pe apartenența politică. Însă după alegeri, cei mai mulți dintre ei s-au pomenit membri ori susținători ai Partidului „Obnovlenie”. 20 de deputați auto-nominalizați au intrat oficial în fracțiunea „Obnovlenie”, însă în consecință, mai mult de 30 de deputați au format majoritatea constituțională de guvernare.

Menționăm că majoritatea constituțională permite deputaților transnistreni să depășească veto-ul președintelui autoproclamatei republici, dar și să facă modificări în Constituția Transnistriei.

Printre deputații aleși atunci a fost și Vadim Krasnoselski. El a fost ales președinte al sovietului. În anul 2016, acesta a câștigat la alegerile prezidențiale ale autoproclamatei republici și a renunțat la funcția sa din soviet.

La ultimele alegeri pentru Sovietul Suprem, relativ puține persoane au votat „împotriva tuturor”. Acest punct a acumulat de la 1,03% până la 16,7% din voturi, în funcție de circumscripție. În medie, împotriva tuturor candidaților au votat 6,7 la sută din transnistreni.

Atunci, experții au numit votarea pentru cei din „Obnovlenie” ca fiind „de protest”, pentru că mulți locuitori din regiune erau nemulțumiți de politica și retorica lui Șevciuk și a echipei acestuia.

Partidul guvernării: „Nimeni nu a lipsit oamenii de alegere”

Deputatul Oleg Vasilatii, membru al fracțiunii partidului „Obnovlenie” din actuala componență a Sovietului Suprem, este la aceste alegeri unul dintre candidații auto-nominalizați fără alternativă. El candidează în circumscripția electorală nr. 20 din raionul Slobozia. Nu are niciun concurent.

Contactat de NM, el a menționat că nu concurează din partea partidului, pentru că „auto-nominalizarea este cea mai simplă metodă din punct de vedere tehnologic de a se înregistra, pentru aceasta e nevoie de mai puțină hârtie și semnături”. El a presupus că și colegii săi de partid, care nu și-au declarat apartenența la vreun partid în timpul înregistrării, au acționat la fel.

„Mie nu mi-i rușine de aceasta. Da, eu sunt membru al partidului republican `Obnovlenie`”, a subliniat Vasilatii.

El consideră că lipsa la propriu a concurenților indică faptul că în comparație cu partidul de guvernământ, toți ceilalți s-au discreditat.

„Situația dată nu s-a creat în această campanie electorală, ci acum cinci ani, când s-au discreditat toate celelalte forțe politice. Și cei care se bazau pe numele lui Igor Smirnov, și pe cel al lui Evghenii Șevciuk. Se pare că așa s-a întâmplat că în această perioadă, anumiți jucători importanți nu au apărut pe terenul politic”, precizează Vasilatii. În opinia sa, „toți au fost în condiții egale”.

„Aici, ar putea fi diferite cauze [ale lipsei de concurenți în circumscripții]. Undeva, acesta este rezultatul activității, undeva – lipsa dorinței sau a anumitor oponenți. Cred că în circumscripția mea, eu oricum aș fi fost singurul. Este rezultatul concret al activității. Am lucrat deja timp de două mandate și pretenții radicale din partea alegătorilor mei nu primesc. Dacă anterior spuneam „susțineți-mă”, acum, mai întâi mi se spune: `Mergi? Nu dea Domnul să te răzgândești, du-te și lucrează!`”, ne-a comunicat Vasilatii.

El consideră că forțele politice de alternativă din Transnistria nu au niciun fel de impedimente pentru a se înainta și „pentru a-și demonstra dreptatea”. Vasilatii a remarcat că unii „nu pot trece corect de prima etapă a înregistrării, dar doresc să guverneze un stat”.

La întrebarea NM, dacă potențialii candidați ar fi putut fi influențați de faptul că grupul țintă al susținătorilor lui Șevciuk și ai Partidului Comunist din opoziție din Transnistria sunt cercetați ori se află în închisoarea transnistreană, Vasilatii a răspuns ferm: „nu”.

„Din câte știu, ei sunt cercetați pentru încălcarea legii. Și doi: dacă aceasta este într-adevăr o forță politică și are mulți susținători, ar trebui să aibă un scaun lung pentru cei de rezervă. Poftim, demonstrați-i”, îndeamnă Vasilatii. Deputatul afirmă că „nimeni nu a lipsit oamenii de alegere” și că aceștia pot vota „împotriva tuturor”.

Reamintim că în ultimii doi ani, în Transnistria, mulți politicieni de opoziție ori susținători de-ai acestora au ajuns la închisoare ori sunt anchetați. Astfel, în închisoare s-a pomenit Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist, este cercetată pentru insultarea lui Krasnoselski Nadejda Bondarenco, membră a Partidului Comunist. Împotriva lui Alexandr Samonii, deputat al sovietului orășenesc din partea Partidului Comunist, a fost intentat un dosar pentru extremism și el a fost nevoit să fugă din regiune, iar activistul de opoziție Ghenadii Ciorbă, fostul susținător al lui Șevciuk, a fost reținut pentru suspectare de extremism.

Opoziția: „Bunul simț nu a fost apreciat aici”

Politologul Anatolii Dirun, directorul științific al Școlii de Cercetări Politice de la Tiraspol, este unul dintre cei cărora le-a fost refuzată înregstrarea în calitate de candidat la alegeri. În circumscripția Tiraspol, unde intenționa să candideze, au rămas trei concurenți. Inclusiv actualul deputat Grigorii Diacenco, membru al fracțiunii „Obnovlenie”.

Dirun a comunicat pentru NM că motivul oficial al refuzului înregistrării a fost lipsa de credibilitate a peste 15% dintre semnăturile colectate în susținerea sa.

„Din punct de vedere juridic, nu au fost niciun fel de întrebări referitoare la procedură, dar toate normele formale au fost respectate. […] Dar problema constă în faptul că cei care mă cunosc cât de cât, au fost sceptici față de motivul refuzului. Pentru mine, aceasta nu este prima campanie electorală, atât în calitate de candidat, cât și de polit-tehnolog. […] Acum cinci ani, m-am confruntat cu aceeași situație în timpul campaniei electorale pentru Sovietul Suprem. Și nouă ne-a fost refuzată înregistrarea din cauza că semnăturile au fost colectate greșit”, a spus Dirun.

El a menționat că atunci, echipa sa a colectat semnături în mod repetat și iarăși a fost refuzat. S-a judecat cu CEC și a ajuns până la Judecătoria Supremă, dar așa și nu a obținut nimic. Dirun consideră că anul acesta, a fost activat „scenariul de acum 5 ani”.

„Noi am contat pe bunul simț și nu pe partea juridică a acestei chestiuni. În condițiile unei dominări totale a candidaților partidului de la guvernare „Obnovlenie” și, respectiv, a companiei „Sheriff”, încă un candidat ar fi putut cel puțin să îmbunătățească statistica. Dar, cu părere de rău, bunul simț nu a fost apreciat aici”, a subliniat Dirun.

De data aceasta, el nu are de gând să obțină ceva prin judecată, întrucât „decizia cu privire la refuzul înregistrării nu se află într-un cadru juridic, ci în unul politic”. El a decis, împreună cu echipa sa, să revină la activitatea de cercetare.

El a menționat că, oricum, aceste alegeri pentru Sovietul Suprem al Transnistriei sunt unice: niciodată nu a fost un asemenea număr de candidați fără alternativă.

„Nu a mai fost niciodată așa ceva, de o asemenea amploare. În anii 2010 și 2015, noi am avut doar două circumscripții, unde erau candidați fără alternativă, iar atunci erau 43 de circumscripții. Acum, în 24 de circumscripții, sunt candidați fără alternativă.  Și acesta este, desigur, un eșec”, consideră Dirun.

El afirmă că situația creată este un rezultat al ultimilor ani în care legislația electorală nu a fost reformată și nu s-au creat condiții pentru pluripartidism.

„Această situație a atins apogeul după anul 2016, când, de fapt, toată puterea politică și cea economică a fost concentrată în mâinile partidului de la guvernare – partidul „Obnovlenie” și ale holdingului „Sheriff”, care se află în spatele acestei formațiuni. Cu regret, ei au ales calea monopolizării procesului politic, consideră Dirun. Aceasta nu înseamnă că în Transnistria nu există oameni care și-ar dori să-și înainteze candidatura, să-și încerce forțele. Dar regulile jocului – formale și informale – sunt organizate în așa fel că noi avem 24 de candidați fără alternativă”.

Politologul consideră că din lipsă de concurență, apare întrebarea: conform căror criterii va fi apreciată legitimitatea acestor alegeri și pe cine vor reprezenta deputații aleși? Dirun a subliniat că „faptul că majoritatea tăcută din Transnistria nu-și exprimă atitudinea negativă vădită nu înseamnă că această atitudine negativă nu există”.

„Aceasta este o campanie electorală politică planificată în mod nechibzuit. Nu știu cine sunt autorii, dar rezultatele nu inspiră. Dar bucură faptul că oamenii se interesează tot mai mult de politică. Mulți spun că nu au știut că în Transnistria există candidatul „împotriva tuturor”. De aceea va fi interesant să vedem, cum va reacționa societatea căreia, de fapt, i-a fost luată alegerea”, consideră Dirun. Menționăm că în grupurile și chat-urile din rețelele sociale din Transnistria sunt distribuite deja îndemnuri de a vota împotriva tuturor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: