„Tratamentul” care a ucis pacientul. Ce pedeapsă a primit un medic din Ungheni, găsit vinovat pentru malpraxis
Full Article 2 minutes read

„Tratamentul” care a ucis pacientul. Ce pedeapsă a primit un medic din Ungheni, găsit vinovat pentru malpraxis

Un medic din Ungheni a fost condamnat pentru malpraxis. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată. Potrivit procurorilor, acesta nu a apreciat severitatea stării clinice a unui pacient, care a decedat la câteva ore distanță după ce s-a adresat la medic.

Potrivit sentinței, un șef al Unității de Primire Urgențe din raionul Ungheni a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru încălcarea din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 3 ani.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului în scopul reparării prejudiciului moral și material cauzat prin infracțiune, precum și a compensării cheltuielilor judiciare a sumei de 346 860 lei.

Potrivit procurorilor, cazul a avut loc pe 9 noiembrie 2018, la ora 21:00. Inculpatul, aflându-se în serviciul de gardă, nu ar fi apreciat severitatea stării clinice a unui pacient. Cel în urmă s-a adresat la Unitatea de Primiri Urgențe.

Procurorii declară că medicul nu a stabilit diagnosticul clinic definitiv, nu a alcătuit şi îndeplinit un plan de examinare şi tratament corespunzător şi l-a plasat pe pacient în secția Psihonarcologie din cadrul spitalului, unde nu a fost supravegheat în dinamică.

Prin urmare, pe 10 noiembrie – la ora 00:45, pacientul a decedat în rezultatul unui stop cardiac, cauzat de cardiomiopatie (toxică), pe fundalul stării de ebrietate alcoolice avansate.

Inculpatul a pledat nevinovat. În privința acestuia, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: