„Trebuie să vedem dacă Fed. Rusă este gata să semnăm din nou acest acord”. Dodon va discuta, la Moscova, despre reluarea negocierilor privind creditul rusesc
Full Article 3 minutes read

„Trebuie să vedem dacă Fed. Rusă este gata să semnăm din nou acest acord”. Dodon va discuta, la Moscova, despre reluarea negocierilor privind creditul rusesc

În cadrul vizitei sale la Moscova, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Igor Dodon urmează să discute mai multe subiecte economice, inclusiv despre creditul în mărime de 200 mln euro. În cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik Moldova, șeful statului a menționat că trebuie văzut dacă Rusia este gata să reia negocierile.

„Prim-ministrul a transmis o scrisoare pe numele prim-ministrului Federației Ruse pentru a vedea care este poziția Federației Ruse. Acești bani sunt prevăzuți în bugetul Rusiei, aceste 200 mln de euro. Acum trebuie să vedem mai sunt ei gata sau nu să continuăm cu acest credit”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că, în opinia sa, nu sunt multe prevederi care trebuie renegociate.

„Suma este clară, procentul este clar și vedem că și oponenții politici, cei care au inițiat adresarea la Curtea Constituțională deja spun că condițiile sunt foarte bune, mult mai bune decât alte condiții care sunt oferite pentru alte împrumuturi. Avem un consens intern deja. (…) Acum doar trebuie să vedem dacă Fed. Rusă este gata să semnăm din nou acest acord și să mergem în parlament”, a precizat președintele țării.

Igor Dodon a explicat că guvernul de la Moscova ar putea fi în dilemă din cauza riscului ca acordul să fie, din nou, blocat.

„Eu îi înțeleg pe partenerii noștri din Fed. Rusă: ei deschis ne-au dat posibilitatea să luăm acești bani și acum probabil sunt anumite semne de întrebare, dar o să încercăm aceste semne de întrebare să le scoatem în cadrul acestei vizite. Principalul lor semn de întrebare este: noi o să semnăm încă o dată, dar nu o să ajungem în aceeași situație?”, a subliniat șeful statului.

Președintele țării a mai spus că în cadrul vizitei sale la Moscova urmează să fie discutate și subiectele privind autorizațiile pentru transportul internațional și prelungirea facilităților la exportul produselor din R. Moldova fără taxe, după 1 iulie.

„Pentru toate aceste trei subiecte foarte importante, care afectează direct economia țării, noi deja am inițiat discuții”, a mai spus Dodon.

Menționăm că Igor Dodon urmează să întreprindă o vizită în capitala Fed. Ruse pe 24 iunie, când se va desfășura parada de „Ziua Victoriei”. Aceasta a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19. Șeful statului va fi însoțit de 75 de militari din Garda de Onoare, subunitate de elită a Armatei Naţionale. Igor Dodon a precizat că toate cheltuielile, inclusiv cursa avia, vor fi acoperite de Federația Rusă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: