Trei medici veterinari, reținuți de CNA. Ar fi eliberat comercianţilor de la Piața Centrală certificate de calitate contra mită
Full Article 2 minutes read

Trei medici veterinari, reținuți de CNA. Ar fi eliberat comercianţilor de la Piața Centrală certificate de calitate contra mită

Mai mulţi funcţionari din cadrul laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor de la Piața Centrală certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

Potrivit CNA, angajaţii laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit. Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii.

CNA notează că mita varia în funcție de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Însă, mărimea mitei se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate.

Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă pretinsă drept mită de circa 100 000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare.

În acest sens, trei medici veterinari și doi agenți economici au fost reținuți. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piaţa Centrală a municipiului Chişinău.

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă până la 10 ani de închisoare, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii defintive şi irevocabile de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: