Tricolorul imperial al Rusiei, declarat extremist în Moldova. Judecătorii au examinat cererea SIS, a Ministerului Justiției și a procuraturii
Full Article 3 minutes read

Tricolorul imperial al Rusiei, declarat extremist în Moldova. Judecătorii au examinat cererea SIS, a Ministerului Justiției și a procuraturii

Drapelul imperial al Federației Ruse, utilizat tot mai des în ultimii ani de organizații naționaliste din Rusia, precum și în regiuni ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiției și a Serviciului de Informații și Securitate.

Magistrații au admis pe 3 aprilie cererile autorităților și au constat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile de la pronunțare.

Drapelul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben alb a fost folosit ca steag național al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei lui Alexandru al II-lea. În prezent, aceste este promovat de Kremlin și Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”, scrie anticoruptie.md. În anul 2014, drapelul a fost arborat la Donețk și Lugansk de armata de ocupație rusă, iar unele unități militare îl au și acum în dotare. Potrivit sursei, și la Comrat sunt utilizate astfel de steaguri în cadrul manifestațiilor pro-ruse.

Amintim că, în 2014, un deputat rus propunea revenirea la steagul imperial al Rusiei, din considerente că cel actual nu ar mai fi corespuns celor mai noi tendințe de „renaștere a țării”. Parlamentarul înregistrase atunci un proiect de lege în acest sens, care însă nu a trecut. Oficial, drapelul negru-galben alb inclus în prezent doar în drapelul regiunii Kursk din Rusia.

Menționăm că acesta nu este singurul simbol interzis în Moldova. În primăvara anului 2023, Parlamentul a votat, la propunea PAS, interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar și însemnele „V” și „Z” – utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina – interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care le utilizează vor fi sancționate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: