Trupele ruse, încercuite la Liman. Podoleak amintește de bătălia de la Ilovaisk: „Azi Rusia trebuie să ceară ieșire”
Full Article 2 minutes read

Trupele ruse, încercuite la Liman. Podoleak amintește de bătălia de la Ilovaisk: „Azi Rusia trebuie să ceară ieșire”

Trupele ucrainene care avansează în nordul regiunii Donețk sunt aproape de a închide inelul de încercuire în jurul trupelor rusești din Liman și zonele adiacente acestuia, relatează „Ukrainskaia Pravda” cu referire la reprezentantul Grupului de Est al trupelor ucrainene, Serghei Cerevatov. Informația a fost comentată și pe 30 septembrie de consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak.

Potrivit lui Cerevatov, armata ucraineană finalizează încercuirea trupelor rusești în zona Liman. „Forțele armate ucrainene au sub controlul focului aproape toate rutele logistice”, a adăugat el.

„Acum 8 ani, armata rusă ne-a înconjurat trupele lângă Ilovaisk. Apoi, băieții noștri au fost de acord să plece fără arme. Dar Rusia și-a încălcat cuvântul – coloana a fost împușcată. Astăzi, Rusia va trebui să ceară o ieșire din centrala Liman. Dacă, desigur, participanților la banchetul de la Kremlin le pasă de soldații lor”, a scris Podoleak pe canalul său de Twitter.

Bătălia de la Ilovaisk a început la 7 august 2014, când Forțele Armate din Ucraina și paramilitarii pro-ucraineni au început o serie de încercări de capturare a orașului Ilovaisk de la insurgenții pro-ruși afiliați cu autoproclamații Republica Populară Donețk (DPR) și detașamente ale Forțelor Armate Ruse. Deși forțele ucrainene au putut intra în oraș pe 18 august, au fost înconjurate între 24 și 26 august de forțe militare rusești copleșitoare, care au trecut granița, alăturându-se la bătălie. După zile de încercuire, forțele guvernamentale au încheiat un acord cu insurgenții pentru a le permite să se retragă din oraș. Acest acord nu a fost onorat și mulți soldați au murit în timp ce încercau să scape. În 2016, șeful Statului Major General și comandantul-șef al forțelor armate din Ucraina, Victor Muzhenko, a declarat că cauza rezultatului bătăliei a fost implicarea trupelor rusești, alături de incompetența comandanților ucraineni în planificarea retragerii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: