Tulpina Omicron se plimbă deja prin Moldova? Precizările Ministerului Sănătății
Full Article 2 minutes read

Tulpina Omicron se plimbă deja prin Moldova? Precizările Ministerului Sănătății

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, în data de 20 decembrie, a spus că nu este exclus că și în Republica Moldova a ajuns varianta Omicron a coronavirusului. Declarația a fost făcută în contextul în care în țările vecine deja a fost confirmată noua variantă. 

Director ANSP a mai menționat că la ultima secvențiere nu a fost depistat virusul. „Nu este exclus că Omicron-ul deja există în țară, fiindcă avem persoane care călătoresc. La moment, Ministerul Sănătății a anunțat că avem rezultatul primei probe de secvențiere care a fost făcută pe 31 de probe. Atunci, nu a fost depistat virusul variantei Omicron. O să vedem la următoarea probă”, a precizat Jelamschi.

Cu privire la următoarea procedură de secvențiere, directorul ANSP a spus că se elaborează algoritmul de colectare a probelor pentru secvențiere.

„Nu avem nici o urgență care ar indica că trebuie să efectuăm acest lucru. Cred că săptămâna aceasta va fi realizată următoarea secvențiere”, a comunicat el.

***

În data de 13 decembrie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau că în Republica Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului COVID-19. 31 de probe au fost investigate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. S-a constatat că în toate cele peste 30 de probe a fost identificată varianta Delta a noului coronavirus.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că secvențiatorul are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Costul secvențiatorului reprezintă circa 400 000 euro, anunțat ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

De menționat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: