„Tupeul propagandei ruse”. Grosu, despre imaginea lui Soloviov în care PMAN este prezentată drept Comrat
Full Article 3 minutes read

„Tupeul propagandei ruse”. Grosu, despre imaginea lui Soloviov în care PMAN este prezentată drept Comrat

Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat postarea lui Vladimir Soloviov. Cel din urmă a publicat o poză de la Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, făcând aluzie că aceasta ar fi fost făcută la protestul din aceeași zi organizat de Partidul „ȘOR” la Comrat. Grosu a numit acțiunea „tupeu al propagandei ruse”. 

„Ați văzut propaganda rusă? Ați văzut tupeul propagandei ruse, a celui mai toxic propagandist al Federației Ruse care probabil fiindu-i rușine de imaginile cu câți au dovedit să manipuleze și să care la Comrat sau Orhei, au luat poza noastră cea frumoasă din Piața Marii Adunări Naționale și au dat-o de partea că ar fi fost contramanifestația care a avut loc în câteva orașe”, a spus președintele Parlamentului, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1.

Amintim că pe 21 mai, Vladimir Soloviov a publicat pe contul său de Telegram o imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Chișinău și la care au participat între 75 000 și 80 000 de persoane. În mesajul alăturat imaginii, Soloviov a dat de înțeles că poza poza ar fi fost realizată la protestul „antiguvernamental”, organizat de Partidul „ȘOR” la Comrat.

Și ambasadorul UE la Chișinău Janis Mazeiks a reacționat la postarea lui Soloviov. Diplomatul a spus că are un „sentimentul ciudat” și că „propaganda rusă încearcă să fure susținătorii UE în Moldova”.

***

Pe 21 mai, în PMAN, a avut loc Adunarea „Moldova Europeană”. Evenimentul a avut două părți: adresări către cetățeni și un program artistic. Adunarea „Moldova Europeană” s-a desfășurat la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale și orașe europene.

La sfârșitul Adunării „Moldova Europeană” a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii și-au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

În aceeași zi, mai mulți manifestanți adunați la Comrat au cerut organizarea unui referendum republican consultativ în care oamenii să decidă politica externă și cursul Republicii Moldova. Mulțimea a scandat lozinci antiguvernamentale și a cerut guvernării de la Chișinău să nu intervină în alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Mesaje similare au răsunat și la Bălți, și la Orhei.

Ulterior, Partidul „ȘOR”, care este organizatorul acestor manifestații, a spus că 60 000 de oamenii au participat la proteste. Pentru NM, purtătoarea de cuvânt a IGP Diana Fetco a declarat că, de fapt, la cele trei manifestații s-ar fi adunat 5-5,5 mii oameni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: