Ucraina a început să exporte în Moldova energie electrică cu 26% mai ieftină decât cea de la Cuciurgan
Full Article 2 minutes read

Ucraina a început să exporte în Moldova energie electrică cu 26% mai ieftină decât cea de la Cuciurgan

De la 1 octombrie 2020, corporaţia ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte şi pe piaţa Republicii Moldova energie electrică produsă la centralele nucleare din Ucraina.

Astfel în urma unei licitaţii la Bursa de energie din Ucraina, firma Energoatom-Trading a vândut 14,9 milioane de kWh de energie electrică la un preţ mediu ponderat de 1.017 hrivne ucrainene pentru un MWh (fără TVA), anunţă corporaţia ucraineană, notează mold-street.com.

Preţ cu 26% mai mic decât energia de la Cuciurgan

„Moldova a devenit o zonă nouă şi promiţătoare pentru exporturile de energie electrică de către companie. Acest prim pas va servi la stabilirea unei cooperări pe termen lung, care va contribui la furnizarea de energie fiabilă în ţările vecine din direcţia sud-vest”, susţine administraţia Energoatom.

Volumul de energie vândut la bursă ar urma să fie livrat în Moldova în decursul lunii octombrie și reprezintă aproximativ 4% din volumul lunar al țării.

La cursul de schimb al dolarului american, prețul de la bursa ucraineană este de circa 35,9 $ pentru MWh. Recalculat în lei, tariful ajunge la aproximativ 0,61 lei pentru un MWh. Acesta este cu circa 26,5% mai ieftin decât prețul plătit pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.

Jurnaliștii atrag atenția că este doar prețul de la bursă, iar acestuia i se adaugă și costul de transport.

Potrivit presei ucrainene, de livrare se va ocupa firma D.TRADING LLC, ce face parte din holdingul DTEK al oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, care şi deţinea drepturile asupra secţiunii de export energie spre Republica Moldova.

Ucrainenii nu precizează cine este cumpărătorul din Moldova al curentului electric.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: