Ucraina a propus Moldovei crearea unui grup de lucru comun pentru a stabili locul aflării judecătorului Nicolae Ceaus
Full Article 3 minutes read

Ucraina a propus Moldovei crearea unui grup de lucru comun pentru a stabili locul aflării judecătorului Nicolae Ceaus

Autoritățile ucrainene au propus părții moldovenești crearea unui grup de lucru comun pentru a stabili locul aflării judecătorului Nicolae Ceaus. Subiectul a fost abordat în timpul unei conversații telefonice între Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei și Aureliu Ciocoi, ministru Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Potrivit lui Dmytro Kuleba, oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

Reprezentanții SIS au venit pe 5 aprilie cu o declarație publică, în cadrul căreia au negat vehement faptul că ar fi știut despre faptul că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus urma să fie răpit. Contactată de NM, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului a declarat că Maia Sandu și-a expus poziția cu privire la acest subiect în în dimineața zilei. Șefa statului a calificat situația drept „inadmisibilă” și a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

Marți, 6 aprilie, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi l-a convocat pe ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, pentru a discuta despre răpirea de pe teritoriul Republicii Moldova a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Voicu a anunțat că a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Totodată, instituțiile statului au obținut până la ora actuală mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale. Pavel Voicu a evidențiat că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: