Ucraina a recucerit Insula Șerpilor. Moscova a anunțat retragerea trupelor
Full Article 2 minutes read

Ucraina a recucerit Insula Șerpilor. Moscova a anunțat retragerea trupelor

Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor de pe insula Șerpilor din Marea Neagră, situată în apropiere de Odesa. Forțele Armate ale Ucrainei au declarat în repetate rânduri că au lansat atacuri cu rachete asupra acesteia, distrugând echipamentele aflate acolo, transmite BBC.

Armata rusă susține că decizia de retragere a trupelor a fost luată „ca un gest de bunăvoință”. Un limbaj similar a fost folosit de armata rusă atunci când au vorbit despre retragerea din părțile de nord ale Ucrainei (regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî). Potrivit experților occidentali, Rusia a suferit o înfrângere militară în aceste regiuni și a fost nevoită să se retragă.

„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze pe tema unei crize alimentare iminente, referindu-se la imposibilitatea exportului de cereale din cauza controlului total de către Rusia a părții de nord-vest a Mării Negre”, afirmă Ministerul rus al Apărării.

Țările occidentale și Ucraina consideră că Rusia continuă să blocheze porturile ucrainene și, prin urmare, împiedică exportul de alimente ucrainene pe piețele mondiale.

Comandamentul operațional ucrainean „Sud” a declarat că a efectuat o operațiune militară cu lovituri cu rachete și artilerie pe insula Șerpilor, unde se aflau părți ale armatei ruse. Drept urmare, armata rusă „a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, a spus comandamentul.

Andrei Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a mai spus că „nu mai sunt ruși pe insul Șerpilor”. Acum este un incendiu pe insulă și se aud explozii, a precizat comandamentul operațional „Sud”.

Pe 24 februarie, militarii ruși au preluat controlul asupra insulei Șerpilor din marea Neagră, cea care a fost intens disputată anterior între Ucraina și România. Pe rețelele de socializare a fost publicată o înregistrare audio în care trupele ruse cer soldaților ucraineni să se predea, iar aceștia îi refuză cu o înjurătură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: