Kuleba: Ucraina s-ar simți „înșelată”, dacă nu ar primi statutul de țară candidat la UE
Full Article 2 minutes read

Kuleba: Ucraina s-ar simți „înșelată”, dacă nu ar primi statutul de țară candidat la UE

Refuzul de a acorda statutul de candidat UE ar însemna înșelarea Ucrainei de către Europa. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru Financial Times.

Potrivit șefului diplomației ucrainene, țara sa nu va accepta un astfel de scenariu. Ucraina se așteaptă să primească în această vară statutul de candidat la aderarea la UE, iar un eventual refuz țării va fi privit ca o înșelăciune din partea Europei, scrie Unian.

„Dacă nu obținem statutul de candidat, înseamnă doar că Europa încearcă să ne înșele. Și nu vom accepta”, a spus el.

Șeful Ministerului de Externe a subliniat că acum Ucraina este singurul loc din Europa în care oamenii mor pentru valorile pe care se bazează UE.

„Și cred că acest lucru ar trebui respectat”, a adăugat Kuleba.

Totodată, ministrul a comentat prognoza președintelui francez Emmanuel Macron privind probabilitatea unui proces pe termen lung de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Cu trei luni în urmă, această țară nici măcar nu avea perspectiva de a adera. Acum se discută deja cât timp va dura”, a spus Kuleba.

Ucraina se așteaptă să primească statutul de candidat în iunie.

„După aceea, ne vom așeza cu dumneavoastră și vom decide alte probleme. Cum, când și așa mai departe”, a adăugat ministrul.

Totodată, Kuleba, citat de Meduza, a declarat că în primele luni de război, victoria pentru Ucraina se asocia cu retragerea trupelor ruse pe pozițiile pe care le-au avut până la 24 februarie și plata prejudiciului cauzat. Acum, însă, scopul este câștigarea bătăliei pentru Donbass, iar victoria va fi eliberarea teritoriilor Ucrainei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: