Ucraina salută decizia Moldovei de a interzice zborurile spre Moscova: „Este un răspuns logic la războiul declanșat de Kremlin”
Full Article 2 minutes read

Ucraina salută decizia Moldovei de a interzice zborurile spre Moscova: „Este un răspuns logic la războiul declanșat de Kremlin”

Ucraina salută ultima decizie a autorităților moldovenești de a interzice efectuarea zborurilor către Moscova. Vice-ministrul afacerilor externe al Ucrainei declară că hotărârea „este un răspuns logic la războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei și a întregii lumi civilizate”. 

„Salutăm decizia Administrației aviației civile a Republicii Moldova privind interzicerea companiilor aeriene moldovenești de a efectua zboruri în spațiul aerian al Federației Ruse. De-facto această decizie sincronizează poziția Moldovei cu cea a statelor-membre UE și a altor țări, care în mod oficial au suspendat zborurile către Federația Rusă”, a spus vice-ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Evghenii Perebiinis.

Oficialul a adăugat că „izolarea statului agresor trebuie să fie totală, inclusiv să includă restrângerea posibilității pentru cetățenii lui de a călători în țările democratice”. „În acelaș timp și nu în ultimul rând acest pas, după părerea mea, este important și prin prisma asigurării securității a însuși Moldovei”, a conchis el.

***

Air Moldova a anunțat pe 9 septembrie, că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022.

În cadrul unei emisiuni din 9 septembrie curent, Spînu a declarat că astfel de zboruri sunt riscante și a rugat cetățenii să nu se lase mințiți. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că anunțul Air Moldova „este un instrument de manipulare și dezinformare”

Pe 10 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a emis o directivă operațională prin care se interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali.

Pe 11 septembrie curent, compania Air Moldova a declarat că va comunica cu Autoritatea Aeronautică pentru a soluționa cazul, iar „în cazul nesoluționării problemei”, Air Moldova își rezervă dreptul de a apela în instanță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: