Ucraina și Rusia au semnat un acord, susținut de ONU, pentru deblocarea exporturilor de cereale 
Full Article 3 minutes read

Ucraina și Rusia au semnat un acord, susținut de ONU, pentru deblocarea exporturilor de cereale 

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, ceea ce ar putea evita amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, scrie The Guardian.

Vestea semnării unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră a dus vineri la scăderea prețurilor la grâu cu 2%, potrivit BBC.

În timpul semnării acordului, luptele au continuat în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, reprezentanții ruși și ucraineni au refuzat să se așeze la aceeași masă la ceremonie, iar afișarea steagurilor celor două țări a fost ajustată astfel încât să nu mai fie unul lângă celălalt, relatează Hotnews.ro.

„În caz de provocări, va exista un răspuns militar imediat” din partea Ucrainei, a scris Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, pe Twitter.

Rusia și Ucraina, ambele printre primii exportatori mondiali de alimente, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru ceremonia de semnare, la care au participat și Guterres și președintele turc Tayyip Erdogan.

Acordul a încununat două luni de discuții mediate de ONU și Turcia, care au avut ca scop ceea ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit un „pachet” care să restabilească exporturile de cereale ucrainene și, în același timp, să ușureze livrările de cereale și îngrășăminte rusești, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Guterres a declarat că acordul deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie – Odesa, Cernomorsk și Iujnîi, iar ONU va înființa un centru de coordonare pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a mulțumit Turciei și a lăudat partea rusă și ucraineană pentru că au depășit obstacolele. „Acesta este un acord pentru întreaga lume”, a spus Guterres.

Oficiali de rang înalt ai ONU au declarat că se așteaptă ca acordul să fie pe deplin operațional în câteva săptămâni. Trecerea în siguranță în și din porturi va fi garantată în ceea ce un oficial a numit o „încetare a focului de facto” asupra navelor, au spus aceștia, deși cuvântul „încetare a focului” nu se regăsește în textul acordului.

Acordul va fi valabil pentru 120 de zile, dar va putea fi reînnoit și nu se așteaptă ca acesta să fie întrerupt prea curând.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: