Ucraina suspendă exporturile de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești
Full Article 3 minutes read

Ucraina suspendă exporturile de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești

Compania ucraineană Ukrenergo a anunțat că suspendă exporturile de energie electrică. Măsura a fost luată pentru a putea acoperi necesitățile de consum intern ale Ucrainei pe tot parcursul zilei și de a asigura rezerve pentru orele de vârf de consum de seară.

Compania de stat a mai precizat că situația din apropierea frontului rămâne dificilă.

„Încă o dată, din cauza bombardamentelor rusești și a deteriorării rețelelor de distribuție (Oblenergos), consumatorii din regiunile Donețk și Sumî au fost lipsiți de energie electrică. Dacă situația este sigură, echipele regionale de alimentare cu energie electrică vor restabili rapid alimentarea cu energie electrică. De asemenea, ca urmare a opririi uneia dintre liniile oblenergos, producția unei centrale electrice din estul țării a fost limitată pentru moment. În ultimele 24 de ore nu au existat daune la rețeaua Ukrenergo”, se arată în comunicat.

În același timp, compania a menționat, că energia electrică produsă este acum suficientă pentru a acoperi nevoile consumatorilor.

„Resursele de apă disponibile până în prezent permit hidrocentralelor să funcționeze pe tot parcursul zilei și, de asemenea, să își mărească producția pentru a acoperi vârfurile de consum de dimineață și de seară, pentru care sunt utilizate la maximum și capacitățile termocentralelor disponibile în sistem. Cu toate acestea, inundațiile sunt în scădere treptată, ceea ce va afecta centralele hidroelectrice. Centralele solare și eoliene sunt active în timpul zilei. Unitățile de putere ale centralelor nucleare și termice intră treptat în reparații”, a precizat compania de stat.

Ukrenergo a adăugat că campania activă de reparații la centralele nucleare continuă.

„Lucrările de reparații sunt în curs de desfășurare la unitățile de putere ale centralelor termice și termocentralelor, care au suferit avarii grave în urma atacurilor cu rachete și drone rusești. Echipele de reparații ale Ukrenergo lucrează în mod activ pentru a restabili infrastructura principală de înaltă tensiune”, se arată în comunicat.

Amintim că, din 11 octombrie 2022, Ucraina a încetat să mai exporte energie electrică în Republica Moldova și Europa, din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice. Ministerul ucrainean al Energeticii preciza atunci că decizia a fost luată pentru ca Ucraina să-și poată stabiliza propriul sistem energetic.

Pe 7 aprilie, ministrul ucrainean al Energeticii, Gherman Galușcenko, a semnat, un decret care permitea începerea procesului de restabilire a exporturilor de energie electrică în condițiile în care se înregistrează un surplus de capacitate de producție. Ulterior, pe 10 aprilie, Ukrenergo a anunțat că reia exportul de energie electrică în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: