UE a exclus Republica Moldova din lista țărilor din „zona verde”
Full Article 2 minutes read

UE a exclus Republica Moldova din lista țărilor din „zona verde”

Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, rezidenții cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei COVID-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au fost excluse din această listă urmare a înrăutățirii situației epidemiologice.

În acest context, cetățenii Republicii Moldova și persoanele cu reședință legală în țara noastră vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale. Nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultatul negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.

Totodată, statele spațiului Schengen vor putea permite călătoriile neesențiale ale cetățenilor Republicii Moldova și ale persoanelor cu reședință legală în țara noastră, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-COVID-19.

Într-un comunicat de presă publicat pe 24 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei). Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen. Respectiv, acele state membre ale UE care, anterior, au introdus Republica Moldova în listele naționale permițând călătoriile neesențiale, au temei pentru eliminarea țării noastre din listele respective.

Lista țărilor incluse în „zona verde” a UE este examinată la fiecare două săptămâni. În prezent, în aceasta figurează 14 țări: Ucraina, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Iordania, Arabia Saudită, Qatar, Singapore, Coreea de Sud, Uruguay, Chile, Kuwait, Rwanda și China.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: