UE a făcut publice sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk
Full Article 3 minutes read

UE a făcut publice sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

Uniunea Europeană a impus oficial sancțiuni împotriva Moscovei din cauza recunoașterii de către Vladimir Putin a independenței autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk. Informațiile au fost publicate pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

Lista sancțiunilor include 351 de deputați ai Dumei de Stat care au susținut recunoașterea independenței republicilor autoproclamate. În plus, au fost impuse sancțiuni împotriva a 27 de persoane fizice și juridice de rang înalt „care au jucat un rol în subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

„Măsurile restrictive includ înghețarea activelor tuturor persoanelor enumerate, precum și interzicerea tranzitului și a intrării în UE”, se arată în document.

Guvernul rus va suporta și alte restricții privind abilitatea sa de a acumula capital de pe piețele financiare europene. Oficialii europeni pregătesc măsuri de interzicere a comerțului cu cele două teritorii proruse din estul Ucrainei, în mod similar cu sancțiunile impuse Crimeii în 2014.

„Toată lumea pare să susțină adoptarea sancțiunilor”, a spus un diplomat european.

Potrivit digi24, în vârful listei de sancțiuni este Șoigu, deoarece este „în cele din urmă responsabil de orice acțiune militară împotriva Ucrainei”, arată proiectul de listă văzut de publicația britanică. Militarului i se alătură Anton Vaino, șeful de cabinet al lui Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, precum și Igor Osipov, comandantul-șef al flotei ruse din Marea Neagră, precum și Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Alți oficiali de rang înalt sunt vicepremierul și președintele băncii de stat VTB, Dmitri Grigorenko, și Igor Șuvalov, președintele băncii de dezvoltare a Rusiei, VEB, care joacă un rol important în finanțarea sectorului apărării.

UE ia în vizor și „propagandiștii” ruși, inclusiv purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zakharova, și șeful postului TV RT, Margarita Simonian, ambele cunoscute pentru retorica lor stridentă anti-occidentală. Și Vladimir Soloviov, prezentatorul pro-Kremlin al postului Rusia Unu, este vizat.

Alte figuri notabile sunt Yevgeni Prigozhin, descris în sancțiunile SUA ca fiind fondatorul și șeful neoficial al grupului de mercenari Wagner, care este deja supus sancțiunilor UE pentru rolul său în trimiterea forțelor în conflict în vestul Africii. Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, finanțează Agenția de Cercetare a Internetului, care a fost adăugată și pe lista de sancțiuni a UE. Cu sediul la Sankt Petersburg, Agenția este mai cunoscută ca fiind „fabrica de troli”, unde bloggerii lucrează non-stop să inunde internetul global cu viziunile pro-Putin și anti-occidentale.

Mama și soția lui Prigozhin, care dețin companii cu legături cu acesta, sunt și ele pe listă.

Băncile sancționate sunt Banca Rossiya, despre care UE și oficialii vestici cred că este banca personală a lui Putin și a multor oficiali, precum și Promsvyazbank și Vnesheconombank, ambele considerate ca fiind instruite personal de președintele rus, cu un rol cheie în finanțarea sectorului apărării din Rusia.

Liderii UE au semnalat și alte sancțiuni care ar putea fi aplicate în zilele următoare, potrivit oficialului european citat de The Guardian.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: