UE condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene: „Securitatea mondială este pusă în pericol”
Full Article 2 minutes read

UE condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene: „Securitatea mondială este pusă în pericol”

Liderii celor 27 de state membre ale UE au „respins” şi „condamnat” vineri „anexarea ilegală” de către Rusia a patru regiuni ucrainene – Donețk și Lugansk din estul Ucrainei și Herson şi Zaporojie din sudul țării. Într-o declarație, în care acuză Moscova că pune „în pericol securitatea mondială”, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Nu recunoaștem şi nu vom recunoaște niciodată „referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală”, se afirmă în declarația liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

„Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă Cei 27.

„Lansăm un apel către toate statele şi organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menționează în declarația dată publicității cu puțin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de președintele rus Vladimir Putin.

UE denunță de asemenea subminarea deliberată a ordinii internaționale şi punerea în pericol a securității globale, conform aceluiași text, în care se afirmă că UE va înăspri sancțiunile pentru a crește presiunea asupra Moscovei.

„Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acțiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declarație.

Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.

UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declarația lor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: