„Încearcă să prindă rădăcini în spațiul post-sovietic”. Reacția MAE rus cu privire la noua misiune a UE în Moldova
Full Article 3 minutes read

„Încearcă să prindă rădăcini în spațiul post-sovietic”. Reacția MAE rus cu privire la noua misiune a UE în Moldova

Kremlinul vine cu o reacție după ce miniștrii de externe ai UE au aprobat misiunea civilă pentru Republica Moldova. În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că UE încearcă să prindă rădăcini în spațiul post-sovietic prin „viclenii”. 

Subliniind caracterul „partener” al noii misiuni, membrii UE, ca întotdeauna, sunt vicleni. Misiunea se desfășoară în sensul Politicii de securitate și apărare comune a UE. Semnul nu trebuie să creeze iluzii despre ceea ce vor face reprezentanții UE acolo, exercitând de facto controlul extern al Republicii Moldova”, a declarat Maria Zaharova.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe amintește în acest context despre situația din Kosova și Armenia.

„Istoria eforturilor UE de mediere este binecunoscută. Să luăm, de exemplu, încercările infructuoase ale UE de a pune în aplicare acordul la care sa ajuns în cadrul dialogului Belgrad-Pristina privind înființarea Comunității Municipalităților Sârbe din Kosovo, care este sabotat în mod deschis de autoritățile kosovare cu deplina conviețuire a UE și SUA. Iar misiunea „civilă” a Uniunii Europene în Armenia, desfășurată din motive geopolitice în luna februarie a acestui an, nu a contribuit la normalizarea relațiilor din Transcaucaz. Deci Uniunea Europeană nu are cu ce să se laude încă”, a spus Zaharova.

Totuși, Zaharova consideră că noua misiune nu va contribui la stabilizarea situației din Moldova.

„Având în vedere natura radical schimbată a UE, care s-a transformat într-un instrument geopolitic al SUA și NATO, luând acțiuni deschise de confruntare împotriva Rusiei, este puțin probabil ca o nouă prezență în Moldova să contribuie la stabilizarea situației din țară și din regiunea adiacentă. Prin urmare, ar trebui tratat în consecință”, a adăugat ea.

Amintim că misiunea civilă pentru Republica Moldova a fost aprobată de miniștrii de Externe ai UE pe 24 aprilie, curent. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine, anunță UE.

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Noua misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova” (EUPM Moldova), a fost solicitată de premierul moldovean în ianuarie 2023, pentru a consolida securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.

Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost ales de UE să conducă prima Misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit MAE al României, Cosmin Dinescu, în prezent ambasadorul României în Lituania şi Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane. Diplomat de carieră, cu gradul de ambasador, Cosmin George Dinescu are o experiență de două decenii şi jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât şi multilateral.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: