UE și OMS își unesc forțele pentru a sprijini procesul de vaccinare a moldovenilor
Full Article 2 minutes read

UE și OMS își unesc forțele pentru a sprijini procesul de vaccinare a moldovenilor

Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa vor lucra împreună pentru a sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ministerului Sănătății, proiectul finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS va acoperi în întregime toate fazele – de la livrarea vaccinului și până la administrarea acestuia, fiind o investiție majoră în consolidarea sistemului național de imunizări.

Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 40 de milioane de euro pentru a sprijini șase țări din regiunea europeană a OMS în pregătirea, distribuirea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor COVID-19 în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Fondurile vor fi utilizate inițial pentru a sprijini prima fază de pregătire și distribuire, cu accent pe necesitățile imediate în domeniile programatice strategice, precum planificarea, procurarea echipamentele medicale și de protecție, instruirea cadrelor medicale și campaniile de informare.

Proiectul se bazează pe sprijinul continuu al Uniunii Europene și OMS în răspunsul țărilor la pandemia COVID-19, inclusiv proiectul comun de 35 milioane de euro – Inițiativa UE „Solidari pentru sănătate”, ce are scopul de a sprijini țările partenere în lupta lor împotriva virusului și de a aborda mai bine nevoile persoanelor vulnerabile.

De asemenea, Uniunea Europeană lucrează pentru a sprijini lansarea campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează a fi livrate prin intermediul platformei COVAX, parte a primei asistențe oferite Republicii Moldova, au fost autorizate în Uniunea Europeană de Agenția Europeană a Medicamentelor. Cu 853 milioane de euro, Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor inițial la platforma COVAX.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: