UE și SUA refuză să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului
Full Article 2 minutes read

UE și SUA refuză să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neaşteptat de acesta miercuri pentru al şaselea mandat, a declarat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, atrăgând atenţia asupra „lipsei oricărei legitimităţi democratice” a liderului belarus şi cerând o „reevaluare a relaţiilor” blocului comunitar cu Minskul. Nici SUA nu l-au recunoscut pe Lukașenko drept președinte, potrivit AFP, citată de AGERPRES. 

Alegerile din 9 august „nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate ale acestuia. În consecinţă, aşa-zisa „depunere de jurământ” din 23 septembrie şi noul mandat la care Aleksandr Lukaşenko pretinde nu au nici o legitimitate democratică”, afirmă Borrell într-un comunicat.

„Această „depunere de jurământ’ contrazice direct voinţa unor pături largi ale populaţiei belaruse, exprimată în numeroase manifestaţii paşnice, fără precedent și ea nu va face decât să agraveze criza politică’ din ţară, a indicat Borrell. „Având în vedere situaţia actuală, UE îşi va reevalua relaţiile cu Belarus”, adaugă el, fără alte precizări.

O poziție similară au adoptat și Statele Unite ale Americii. „SUA nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului”, a declarat miercuri Departamentul de Stat american.

Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este puternic contestată de o parte a populaţiei care participă cu regularitate la manifestaţii de protest, a depus miercuri jurământul în mod neaşteptat în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu uşile închise, despre care s-a aflat abia după încheierea ei.

Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată cu brutalitate de forţele de ordine, care au operat zeci de arestări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: