Ultimatumul fermierilor expiră. Ce se va întâmpla mai departe? (LIVE NM)
Full Article 2 minutes read

Ultimatumul fermierilor expiră. Ce se va întâmpla mai departe? (LIVE NM)

După o pauză de o oră, protestatarii din fața parlamentului au reluat manifestația. Printre demonstranți sunt fermieri, reprezentanți ai domeniului HoReCa și transportatori. În ajun, agricultorii au anunțat că acordă autorităților un ultimatum de 24 de ore pentru a le răspunde la întrebări.

Manfiestanții claxonează încontinuu. Aceștia cer ca deputații să le ofere răspunsuri la întrebările privind politica bugetar-fiscală.

După negocierile din 17 decembrie, agricultorul Sergiu Stefanco a declarat că protestatarii mai așteaptă 24 de ore, iar ulterior vor recurge la „acțiuni mai dure”.

„După 24 de ore noi o să recurgem la acțiuni mult mai dure. Vedeți că oamenii sunt foarte indignați și nerăbdători. 24 de ore – acesta este mesajul nostru. Noi protestăm și rămânem pe poziții, după care așteptăm rezultatele de la dumneavoastră”, a declarat fermierul.

***

Câteva zeci de fermieri protestează de mai multe zile în centrul capitalei. Pe 16 decembrie, aceștia au venit cu tractoarele în fața clădirii legislativului, unde urma să se desfășoare ședința plenară. Între aceștia și poliție au izbucnit ciocniri violente, iar Inspectoratul General al Poliției susține că 4 polițiști au fost răniți.

Fermierii au protestat și joi în centrul Chișinăului. Ei au blocat circulația de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au cerut ca deputații care au aprobat în grabă proiectele de legi importante să explice, în ce redacție au aprobat noua politică bugetar-fiscală. De asemenea, fermierii au cerut demisia guvernului lui Ion Chicu.

În replică protestatarilor, socialiștii au explicat că în redacția politicii bugetar-fiscale pe care au aprobat-o au îndeplinit cerința principală a fermierilor — au păstrat costa TVA la nivel de 8% pentru produsele agricole. Și au promis că vor aloca pentru subvenții suplimentare agricultorilor cea mai mare parte din cele 860 de milioane de lei care «s-au eliberat» în bugetul de stat datorită anulării legii bugetului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: