„Un atac flagrant asupra ordinii constituționale”. Josep Borrell, despre deciziile parlamentului privind componența CC
Full Article 2 minutes read

„Un atac flagrant asupra ordinii constituționale”. Josep Borrell, despre deciziile parlamentului privind componența CC

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a venit cu o reacție după ce parlamentul a decis revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător al Curții Constituționale și a aprobat numirea lui Boris Lupașcu.

„Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia”, a declarat Josep Borrell.

Astfel, „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”, a mai spus oficialul.

Totodată, acesta le-a reamintit actorilor politici din Republica Moldova că trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. „Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova”, a mai punctat Borrell.

Anterior, președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat alarmat de situația actuală din Republica Moldova și a cerut parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” și să respecte deciziile Curții Constituționale (CC), chiar dacă nu este de acord cu acestea.

Menționăm că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: