Un bun din Franța de-a lui Vladimir Plahotniuc, estimat la €4,2 mln, a fost pus sub sechestru
Full Article 2 minutes read

Un bun din Franța de-a lui Vladimir Plahotniuc, estimat la €4,2 mln, a fost pus sub sechestru

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că urmare a unei solicitări, Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez – una din zonele de elită ale Franței – aparținând cetățeanului Moldovei, Vladimir Plahotniuc.

Despre acest fapt, autoritățile franceze au informat Procuratura, printr-o notificare primită recent.

Potrivit estimărilor autorităților franceze, bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, care convertiți ar depăși suma de 83,5 milioane lei.

„Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova”, comunică PCCOCS.

Procuratura mai menționează că citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova.

În continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

Se menționează că la realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța.

Amintim că pe 4 august curent, PCCOCS au susținut necesitatea menținerii arestului preventiv în privința fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Metalferos. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților, care contestau aplicarea acestei măsuri.

Măsura urmează să fie aplicată din data reținerii învinuitului, iar în acest sens, urmează să parvină răspunsul Interpol, care examinează și cererea procurorilor de anunțare a lui în căutare, depusă în octombrie 2021.

Procurorii îi incriminează lui Plahotniuc un set de infracțiuni, inclusiv escrocherie, spălare de bani, crearea și conducerea unei organizații criminale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: