Un deputat PAS spune că Republica Moldova își dorește renegocierea contractului cu Gazprom
Full Article 2 minutes read

Un deputat PAS spune că Republica Moldova își dorește renegocierea contractului cu Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu examinează posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom, astfel încât Republica Moldova să nu mai achite concernului rus avansul de 50%. O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia prețul achitat de Republica Moldova pentru gazul rusesc este determinat de evoluțiile de pe piața internațională, notează IPN.

Reprezentanții guvernării spun că majorarea prețului de achiziție a gazului rusesc este influențată de fluctuațiile de pe piața internațională, iar Republica Moldova nu are nicio pârghie în acest sens. Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, Guvernul ar urma să vină cu noi modalități de suport pentru cetățenii cu venituri modeste pentru a-i ajuta să facă față poverii facturilor. În același timp, este examinată posibilitatea renegocierii contractului cu Gazprom.

„Prețul la burse depășește acum 1200 de dolari pentru o mie de metri. Prețul la gaz în Republica Moldova este creat din două componente, este vorba despre prețul de piață a gazelor naturale și o altă componentă este prețul la petrol. Prețul la petrol este unul mai stabil față de prețul la gaz. Contractul actual cu Gazprom stabilește un preț de 3 ori mai mic față de piața europeană, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ceea ce-și propune Andrei Spînu este că obțină prin renegociere să nu achităm avansul de 50%. Înțelegem că Moldovagaz nu are capacitatea de a plăti în avans. La moment, din acumulările de la cetățeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluții cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca Moldovagaz să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De menționat că reprezentanții Moldovagaz nu au anunțat că Republica Moldova își dorește negocierea contractului cu Gazprom.

Întrebați de NM dacă au reușit să plătească Gazprom-ului pentru gazul consumat în luna decembrie, cei de la Moldovagaz au răspuns că vor plăti furnizorului până la sfârșitul acestei săptămâni.

Potrivit unui comunicat de presă al Moldovagaz, prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de Gazprom a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea este justificată prin creșterea cotațiilor la bursele europene de gaze.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: