Un expert american spune că Moldova are cea mai bună miere din lume: „Apicultorii au înregistrat un progres extraordinar”
Full Article 2 minutes read

Un expert american spune că Moldova are cea mai bună miere din lume: „Apicultorii au înregistrat un progres extraordinar”

Expertul american în apicultură William Lord susține că Republica Moldova are miere de cea mai bună calitate, dar sunt și unele aspecte ce trebuie îmbunătățite. Începând cu 2017, Lord a oferit consultanță timp de trei ani apicultorilor din Moldova, în scopul îmbunătățirii activității acestora. 

În acest an, după o pauză generată de pandemie și războiul din țara vecină, expertul s-a întors în Moldova pentru a realiza o analiză a schimbărilor din sector.

„Apicultorii din Moldova au înregistrat un progres extraordinar, comparativ cu prima mea vizită din 2017. Acest lucru se reflectă începând cu schimbarea tipului stupilor utilizați și finalizând cu mierea de o calitate superioară, în viziunea mea, cea mai bună din lume, fapt datorat mai multor factori”, a comunicat expertul, care a oferit consultanță în Moldova în cadrul proiectului USAID APM, relatează agrobiznes.md.

Expertul a vorbit despre importanța tipului de stupi, menționând că cei verticali au o productivitate mai mare.

„Un stup vertical are o productivitate de până la 80 kg de miere, iar cel tradițional de maxim 30-40 de kilograme. În timpul culesului, de exemplu la salcâm, acest lucru oferă un avantaj incontestabil, astfel încât apicultorul omite mai multe operațiuni”, a adăugat William Lord.

Potrivit datelor USAID, la moment, 99% din stupii produși în cadrul companiilor furnizoare de produse dedicate apiculturii din Moldova sunt verticali, comparativ cu anul 2017 când se asigura producerea a circa 50% de stupi verticali.

Principalele aspecte necesare de îmbunătățit, potrivit expertului, țin de: plantarea speciilor melifere, utilizarea aplicației BeeProtect în scopul evitării pieirii albinelor din cauza pesticidelor și armonizarea legislației ce ține de export.

„În Moldova nu e industria prea dezvoltată, iar acest lucru oferă un privilegiu deosebit apicultorilor. (…) Dorim să creăm oportunități pentru apicultori cu un număr mic de stupi. În primul rând, să prezentăm oportunitățile de automatizare a afacerilor apicole. Majoritatea apicultorilor se află în domeniu de ani buni, însă aspectul cel mai important este acel că lumea e în continuă schimbare, iar acestor schimbărilor trebuie să ne adaptăm pentru a deveni profitabili”, a conchis expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: