Un fost angajat al Ambasadei Moldovei la București a returnat statului peste 1 milion de lei. Și mai are de plătit aproape 800 000
Full Article 2 minutes read

Un fost angajat al Ambasadei Moldovei la București a returnat statului peste 1 milion de lei. Și mai are de plătit aproape 800 000

Un fost consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București a fost pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu. Funcționarul a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA) și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că ar fi perceput taxe de la cetățenii Republicii Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice.

Pe data de 1 decembrie, funcționarul a fost pus sub învinuire de procurorii Procuraturii Anticorupție, iar pe 2 decembrie a depus pe contul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, o parte din suma stabilită ca prejudiciu în dosar. Astfel, învinuitul a restituit 1 020 000 de lei, urmând să achite încă 776 626 lei.

În perioada aflării în misiune diplomatică, din 30 ianuarie 2017 până pe 1 august 2020, învinuitul a perfectat, a semnat personal și a eliberat persoanelor fizice 8 929 adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești.

Din numărul total de acte, 2566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont. În așa mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări de servicii consulare și a însușit taxele consulare și taxele aferente pentru eliberarea adeverințelor.

CNA menționează că în bugetul de stat nu a fost încasată taxa consulară de 30 de euro şi taxa aferentă de 5 euro pentru fiecare adeverință, în total fiind calculată suma de 89 810 euro, echivalentul a 1.796.622 lei.

Reprezentanții CNA mai declară că pe 23 septembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost recunoscut în calitate de parte vătămată și parte civilă pentru încasarea din contul învinuitului a sumei de 89 810 euro, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin fapta investigată în prezenta cauză penală.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: