Un grup de deputați PAS vor să declare criză de mediu în Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Un grup de deputați PAS vor să declare criză de mediu în Republica Moldova

Mai mulți deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au înregistrat, astăzi, 16 ianuarie, în parlament, o declarație prin care solicită ca în Republica Moldova să fie declarată criză de mediu. Textul documentului a fost publicat de parlamentarul Dumitru Alaiba, pe site-ul său. De asemenea, grupul de deputați solicită guvernului suportul necesar pentru elaborarea și implementarea de urgență a unui plan național de acțiuni care va viza criza de mediu. 

„Poluarea aerului, a apelor, a solului, gestionarea ineficientă a deșeurilor, reglementările ineficiente din domeniul ocrotirii mediului și politicile care nu încurajează suficient de hotărât o schimbare de atitudine riscă să afecteze grav sănătatea populației, inclusiv, și în primul rând, a generațiilor viitoare, și să împiedice dezvoltarea durabilă a țării noastre”, se arată în document.

De asemenea, parlamentarii solicită guvernului Republicii Moldova instituirea unei comisii de raportare trimestrială despre acțiunile întreprinse și progresele înregistrate privind implementarea acestora.

„Concluziile Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), entitate din cadrul Organizației Națiunilor Unite, avertizează că, pentru a evita un dezastru global, omenirea trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a preveni o încălzire globală cu mai mult de 1.5°C. Atingerea acestui obiectiv presupune o mobilizare fără precedent a tuturor statelor lumii. Republica Moldova este obligată să-și aducă aportul la acest proces, iar pentru asta realitatea din țara noastră trebuie recunoscută”, se arată în declarația deputaților.

Potrivit documentului, râurile mici din Republica Moldova sunt la cel mai înalt nivel de poluare din Europa, apa din fântânile de mină de pe teritoriul țării nu corespunde standardelor în proporție de 70%; 35% din soluri sunt erodate, peste 36 de mii hectare de terenuri sunt afectate de ravene și alunecări, se atestă un număr mare de soluri contaminate cu pesticide, numărul gunoiștilor neautorizate identificate a fost de peste 2800, 100% din deșeurile generate sunt depozitate la sol, nivelul de poluare al aerului în municipiul Chișinău este estimat ca fiind, în majoritatea cazurilor, între înalt și foarte înalt, suprafața ariilor naturale protejate de stat constituie doar 5,8% din teritoriul țării, iar fondul forestier național constituie, oficial, doar 13,2% din suprafața țării, cu mult sub media europeană de 40%.

Semnatarii declarației sunt deputații Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roșca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc și Oazu Năntoi.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: