Șeful unui ONG denumit „Comitetul European pentru Extindere NATO” îndeamnă Moldova să renunțe la neutralitate
Full Article 2 minutes read

Șeful unui ONG denumit „Comitetul European pentru Extindere NATO” îndeamnă Moldova să renunțe la neutralitate

Președintele ONG-ului „Comitetul European pentru Extindere NATO”, Gunther Fehlinger, a îndemnat Republica Moldova să adere la Alianța Nord-Atlantică și să renunțe la statutul de neutralitate, consfințit în Constituție. Fehlinger a lansat invitația pe platforma X, rețea cunoscută anterior sub numele de Twitter.

„Chem Moldova europeană să se alăture NATO și să anuleze neutralitatea”, a scris Fehlinger pe platforma X. El a etichetat-o pe președinta Maia Sandu în postarea sa, precum și pe președintele României, Klaus Iohannis.

Pe parcursul ultimelor ore, Gunther Fehlinger a îndemnat mai multe țări să se alăture Alianței. Între acestea – Armenia, Azeirbaidjan, Kosovo, Bosnia și Herțegovina și Georgia. La fel, el a îndemnat mai multe țări să se alăture Uniunii Europene, între ele Albania, Macedonia, Montenegro și Armenia.

UPDATE: De menționat că comitetul pe care îl conduce Fehlinger nu are nicio legătură cu NATO – această organizație este neguvernamentală și non-profit. Pe site-ul oficial al Alianței Nord-Atlantice în secțiunea „Structura NATO” nu există nicio indicație că „Comitetul European pentru Extindere NATO” funcționează în cadrul său.

Nota editorului: În versiunea originală a articolului nu a specificat faptul că Comitetul European pentru Extindere NATO, care este condus de Gunther Fehlinger, nu are nicio legătură cu Alianța Nord-Atlantică și este o organizație non-guvernamentală și non-profit cu acest nume. Ne cerem scuze cititorilor.

Precizăm că, în ultima perioadă, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. „Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova” – au declarat primele persoane în stat, în repetate rânduri. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că doar cetățenii țării vor decide dacă Moldova își va păstra sau va renunța la statutul de țară neutră. Șefa statului a recunosc că toate sondajele indică că, cel puțin la acest moment, moldovenii nu sunt gata să facă acest pas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: