Prorectorul UTM ar fi căzut pradă escrocilor. A atenționat oamenii despre un nou mijloc de înșelăciune
Full Article 4 minutes read

Prorectorul UTM ar fi căzut pradă escrocilor. A atenționat oamenii despre un nou mijloc de înșelăciune

În mediul online a început cu un nou scenariu de escrocherie, care are drept scop să obțină datele cardurilor bancare. Informațiile au fost făcute publice de către prorectorul Dinu Țurcanu, care ar fi fost telefonat de escroci pe 16 ianuarie. 

Lectorul UTM susține că sunt telefonate în special femeile.

„Scenariul e simplu – ești sunat de escroci care se dau drept angajați ai unei anumite bănci comerciale (în cazul nostru – BC Moldindconbank SA). Se insistă pe faptul că au avut loc acurgeri de informații din cadrul băncii, astfel indivizii îți adresează mai multe întrebări încercând să obțină datele cardului bancar”, relatează Dinu Țurcan.

În acest sens, prorectorul UTM recomandă cetățenilor să respectați regulile de igienă cibernetică:

  • Nu divulgați sub nici un pretext nimănui datele Dvs. cu caracter personal, inclusiv datele cardului, numărul de card, CVV, codul PIN, data expirării și alte parole de securitate primite prin SMS sau email;
  • Nu accesați linkurile primite prin email pentru a modifica/confirma datele personale/de card sau pentru a accesa aplicația de Internet Banking;
  • Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere.

Totodată, Dinu Țurcanu atenționează că băncile nu solicită niciodată transmiterea datelor cu caracter personal sau date legate de contul bancar prin email, SMS, la telefon sau prin intermediul reţelelor de socializare.

„Contactați imediat Serviciul Call-Centru al băncii la care vă deserviți, în caz dacă ați fost victima tentativelor de fraudă sau aveţi întrebări, suspiciuni în privinţa unei tranzacții! Fiți prudenți în mediul online”, a adăugat el.

***

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals.

În aceeași zi, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

Pe 11 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că nu a încălcat legea, iar conversațiile private scurse pe internet ar fi fost rupte din context cu scopul denaturării informației și manipulării. Potrivit lui Litvinenco, în spatele acțiunii ar fi „hoți și bandiți” care vor să destabilizeze situația din țară și să saboteze parcursul european al Moldovei.

La scurt timp, pe site-ul respectiv au fost publicate și presupuse discuții private ale consilierului prezidențial Dorin Recean. Președinția a declarat că informațiile „au fost fabricate”. Ulterior, PCCOCS a anunțat că și canalul de Telegram al șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a fost spart. Procuratura a inițiat un dosar penal.

Pe 16 noiembrie, pe site-ul anonim au apărut conversații atribuite ex-deputatului PLDM Vadim Pistrinciuc, care deține în prezent funcția de director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Iar pe 18 noiembrie au fost publicate presupuse discuții private ale ministrului de Interne Ana Revenco.

Ulterior, pe site au fost publicate și conversații atribuite actualului ministru al Economiei Dumitru Alaiba. Ultimul vizat a fost procurorul general interimar Ion Munteanu.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: