Un primar și un consilier local riscă să fie decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică. Ce încălcări a stabilit ANI?
Full Article 2 minutes read

Un primar și un consilier local riscă să fie decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică. Ce încălcări a stabilit ANI?

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare în care au fost depistate trei conflicte de interese. În încălcările stabilite sunt vizați doi primari și un consilier local.

În primul caz, primarul satului Zastînca din raionul Soroca și-a pus semnătura pe un contract de schimb a unui teren agricol cu fiica sa, cu suprafața de un hectar. Acțiunea a avut loc în anul 2012. „Deoarece legea nouă a intrat în vigoare în anul 2016, inspectorul de integritate doar a constatat încălcarea în baza unei sesizări, fără a aplica vreo interdicție în acest sens”, se arată în comunicatul ANI.

Sursa citată notează că „un conflict de interese a fost admis și de primarul satului Aluatu din raionul Taraclia”. Acesta a încheiat cu sine însăși acte juridice. Mai exact, în perioada anilor 2017-2020, primarul și-a pus semnătura pe patru contracte prin care și-a arendat propriul automobil în folosul primăriei. Respectiv, primarul încasa anual din bugetul primăriei câte 13 mii de lei din arenda automobilului.

Potrivit ANI, „și un consilier din Consiliul comunei Ciorești, raionul Nisporeni a avut interese personale în funcția deținută”. În ianuarie 2020, a participat la luarea deciziei a Consiliului sătesc cu privire la participarea comunei Ciorești în cadrul unui proiect inițiat de o asociație obștească, în cadrul căreia acesta a deținut anterior calitatea de director de proiect și ridica un salariu în baza acestuia. Având dreptul la replică, subiectul a motivat că decizia luată de Consiliul sătesc constituie doar un protocol de intenții și nimeni nu a beneficiat de dividende materiale sau morale.

Prin urmare, ANI notează că doar primarul din satul Aluatu și consilierul local din Ciorești riscă să fie decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu aplicarea interdicției de trei ani de zile. Deciziile inspectorilor vor intra în vigoare, dacă actele de constatare vor rămâne definitive în instanțele de judecată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: