Un vulcan din Costa Rica a erupt exploziv și a contaminat apele din zonă
Full Article 2 minutes read

Un vulcan din Costa Rica a erupt exploziv și a contaminat apele din zonă

Vulcanul Rincon de la Vieja din statul central-american Costa Rica a erupt exploziv, vineri, dar fără să provoace pagube materiale sau victime, au anunțat autoritățile locale din această țară. Totuși, autoritățile le-au recomandat locuitorilor din zonă să nu se apropie de râuri și pârâuri, scrie Digi24.

Erupţia vulcanului, aflat în provincia Guanacaste, în nord-vestul ţării şi care atinge altitudinea de 1.895 de metri, „a ajuns la aproximativ 2.500 de metri deasupra piscului, proiectând în atmosferă în principal materii fierbinţi în afara craterului, ce au fost transportate de râuri pe versantul nordic al vulcanului”, a precizat geologul Blas Sanchez într-o înregistrare video difuzată pentru presă de Comisia naţională pentru situaţii de urgenţă (CNE).

„Acest vulcan a înregistrat de-a lungul întregii săptămâni erupţii, însă ele nu au fost la fel de importante precum aceasta, care a ejectat materii în râuri, un fapt ce îi conferă un grad ridicat de activitate”, a adăugat Blas Sanchez.

Geologul de la CNE a subliniat că tipul erupţiei de vineri „lasă să se înţeleagă că va urma o creştere a activităţii vulcanice”.

Vulcanul este clasat, în prezent, sub incidenţa unui nivel 2 de alertă pe o scală de periculozitate ce conţine 4 trepte, ceea ce semnifică „o seismicitate importantă”, cu mici erupţii însoţite „de o emisie importantă de gaze acide”, potrivit Observatorului vulcanologic şi seismologic din Costa Rica (Ovsicori)

. Pentru moment, autorităţile costaricane le-au cerut locuitorilor din zonele aflate pe versantul nordic al vulcanului să nu se apropie de râurile şi pârâurile din zonă din cauza unei posibile contaminări a acestora cu materiile ejectate în timpul erupţiei de vineri.

Deocamdată nu au fost semnalate persoane rănite şi nici pagube la nivelul infrastructurilor locale, a precizat CNE. În Costa Rica se află 120 de vulcani, însă doar cinci dintre ei sunt încă activi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: