„Unii au fost anti-vaxeri până au decedat”. Guvernul a aprobat Programul Național de Imunizări pentru următorii 5 ani
Full Article 2 minutes read

„Unii au fost anti-vaxeri până au decedat”. Guvernul a aprobat Programul Național de Imunizări pentru următorii 5 ani

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 12 aprilie, Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027. Înainte de vot, premierul Dorin Recean a ținut să menționeze că regretă faptul că „unii au fost anti-vaxeri până au decedat”. Potrivit lui, autoritățile trebuie să promoveze programele pro-vaccin.

„Eu regret faptul că unii au fost anti-vaxeri până au decedat. Îmi pare rău, dar noi într-adevăr trebuie să explicăm și să promovăm programele pro-vaccin și să îi convingem pe anti-vaxeri că acesta este un instrument foare important și pentru sănătate, dar și pentru economie”, a menționat Recean, adăugând că „aici trebuie să mulțumim și partenerilor de dezvoltare care de fiecare dată suplimentează bugetul Republicii Moldova în domeniul protecției medicale”.

Potrivit Ministerului Sănătății, Programului Național de Imunizări se axează pe aprovizionarea sustenabilă cu vaccinuri, formarea profesională continuă a personalului medical în domeniul imunizării, activități de comunicare și de promovare, precum și pe consolidarea capacităților de răspuns coordonat la pericolul epidemiilor provocate de bolile prevenibile prin vaccinare.

Totodată, pe 12 aprilie, a fost aprobat Calendarul național de vaccinare care include vaccinurile recomandate la diferite grupe de vârstă și pentru anumite categorii de persoane împotriva a 15 boli prevenibile prin vaccinare.

Bugetul estimativ pentru realizarea Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 constituie peste 295 de milioane de lei.

Ministerul Sănătății precizează că în Republica Moldova, anual, datorită programului de imunizări sunt prevenite circa 42 de mii de cazuri de boli și 350 de decese.

Anti-vaxeri sunt persoane care refuză să se vaccineze crezând în teorii precum că vaccinul ar cauza alte boli.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: