Unioniștii cer redenumirea străzii Pușkin din capitală în strada Nicolae Dabija
Full Article 2 minutes read

Unioniștii cer redenumirea străzii Pușkin din capitală în strada Nicolae Dabija

Unioniștii solicită redenumirea străzii Pușkin din Chișinău în strada Nicolae Dabija. Un demers în acest sens a fost depus pe 16 martie de președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în adresa Primăriei municipiului Chișinău și Consiliului Municipal Chișinău, scrie libertv.md.

Președintele ODIP, Vlad Bilețchi, solicită autorităților municipale atribuirea denumirii unei străzi sau unui bulevard din municipiul Chișinău, fie redenumirea unei străzi sau bulevard existent în numele „Nicolae Dabija”. Acesta sugerează că cea mai potrivită ar fi redenumirea străzii Pușkin.

„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”.

Amintim că Nicolae Dabija s-a stins din viață la data de 12 martie 2021, fiind răpus de COVID-19. Academicianul a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală, luni, 15 martie, zi care a fost decretată zi de doliu național.

Unioniștii cer redenumirea străzii Pușkin din capitală în strada Nicolae Dabija

LiberTV

NM a solicitat un comentariu de la Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului general al capitalei, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: