„Uniți pentru libertatea presei”: Jurnaliști din Moldova, solidari cu colegii din Rusia care reflectă războiul din Ucraina corect și onest
Full Article 4 minutes read

„Uniți pentru libertatea presei”: Jurnaliști din Moldova, solidari cu colegii din Rusia care reflectă războiul din Ucraina corect și onest

Flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Mai mulți jurnaliști au manifestat astăzi la Chișinău împotriva persecuției colegilor de breaslă care reflectă războiul din Ucraina corect și onest, indiferent de circumstanțe. Jurnaliștii moldoveni și-au manifestat solidaritatea inclusiv față de jurnalistul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, acuzat de Moscova de spionaj, precum și față de colegii din Federația Rusă care au fost arestați sau chiar condamnați la ani de închisoare după ce au reflectat războiul din Ucraina.  

„Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!” – este sloganul care  a reunit zeci de jurnaliști pe 3 mai, zi în care este marcată Libertatea Presei, în fața diplomației ruse din Chișinău. Organizatorii evenimentului susțin că astfel au dorit să evidențieze consecințele războiului asupra presei libere și independente – uciderea jurnaliștilor în Ucraina, oprimarea presei în Rusia, amplificarea propagandei în întreaga lume.

„Azi, la 3 mai, când în lume este marcată Ziua Libertății Presei, am venit în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ca să reiterăm mesajul „Nu războiului!” și să ne solidarizăm cu colegii noștri jurnaliști care reflectă profesionist războiul din Ucraina. La un an de la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, constatăm cu regret că numărul jurnaliștilor care și-au pierdut viața făcându-și datoria este în creștere și în unele cazuri putem vorbi chiar de execuții sau crime de război. În același timp, remarcăm că în Federația Rusă crește numărul jurnaliștilor care sunt privați de libertate, pentru că încearcă să spună lucrurilor pe nume și asta tot pe un val masiv de propagandă și dezinformare care vine din Federația Rusă și care afectează mințile oamenilor de acolo”, a declarat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova.

De menționat că astăzi, 3 mai, întreaga lume marchează Ziua Libertății Presei – zi care reprezintă o oportunitate pentru a evidenția principiile fundamentale ale libertății presei, pentru a evalua starea de libertate a presei în întreaga lume, pentru a apăra independența mass-mediei şi pentru a aduce un omagiu ziariștilor care şi-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia. Conform Indexului mondial al libertății presei din 2023, care evaluează mediul jurnalismului în 180 de țări și teritorii, Republica Moldova a urcat 12 poziții în topul privind libertatea presei în raport cu anul 2022. Astfel, țara noastră s-a poziționat pe locul 28, în timp ce în cu un an înainte a ocupat locul 40 din 180 de țări.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina în luna martie a anului trecut, în ceea ce au numit ulterior „o misiune specială” de „denazificare” și „demilitarizare”. Timp de mai bine de un an, sute de mii de soldați din ambele tabere și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, incluziv zeci de mii de civili. La sfârșitul anului trecut, Delegația Uniunii Europene la Chișinău anunța că cel puțin zece jurnaliști și-au pierdut viața pe teritoriul țării vecine, de la începutul războiului.

Între timp, în Rusia, jurnaliștii continuă să fie persecutați sau chiar condamnați după ce au reflectat războiul din Rusia. Recent, un tribunal din Moscova l-a condamnat la opt ani de închisoare pe un cunoscutul jurnalist rus, Alexandr Nevzorov, care a fost acuzat de răspândire de „știri false” despre armata rusă, acesta fiind judecat în lipsă, în timp ce corespondentul Wall Street Journal la Moscova, Evan Gershkovich, a fost reținut sub acuzația de spionaj – acesta fiind primul caz de acest fel de la încheierea Războiului Rece încoace.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: