Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate din fonduri europene
Full Article 2 minutes read

Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate din fonduri europene

10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de lucrări de restaurare din fonduri europene. Acestea au fost selectate prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele selectate sunt:

Moara de vânt din satul Gaidar

Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film

Turnul de apă din Șoldănești

Cavoul familiei Macri din Dubăsarii Vechi

Muzeul din Doroțcaia

Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:

Sinagoga din satul Rașcov

Aula Colegiului de Arte din orașul Bender

Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)

Biserica din satul Rașcov

Moara de apă din satul Beloci.

Procesul de selectare a început în ianuarie 2020, cu un apel de depunere a ideilor de proiecte. În urma acestuia, la sfârșitul lunii februarie 2020, au fost înregistrate 248 de propuneri. Grupul de Monitorizare a Patrimoniului Cultural, din care fac parte experți locali și internaționali, creat în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a ales 30 de obiective. Acestea au fost vizitate de specialiști, pentru o documentare mai minuțioasă.

Ulterior, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37 000 de voturi.

La rândul lor, specialiștii Grupului de Monitorizare a Patrimoniului Cultural au analizat fiecare obiectiv prin prisma importanței sale cultural-istorice, a urgenței lucrărilor de restaurare și a principiilor de consolidare a încrederii.

Lista finală a proiectelor care vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene reprezintă în proporție de 50% votul publicului și 50% – decizia experților.

În continuare, echipa Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va semna memorandumurile de înțelegere cu instituțiile care gestionează obiectivele cultural-istorice.

Ulterior, vor fi elaborate schițele de proiect și vor fi inițiate lucrările de restaurare a construcțiilor, în conformitate cu regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

Fiecare etapă a procesului va fi comunicată, iar companiile care vor efectua lucrările de proiectare și restaurare vor fi selectate prin concurs public, în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: