UPDATE Presa: Un bloc energetic de la Termoelectrica – defectat, după o „reparație capitală”
Full Article 5 minutes read

UPDATE Presa: Un bloc energetic de la Termoelectrica – defectat, după o „reparație capitală”

Generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent. Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani, scrie jurnal.md

Potrivit surselor Jurnal TV, pe 4 noiembrie – la ora 1 și 20 minute, a avut loc o avarie majoră la blocul energetic nr. 3 de la sursa nr. 1 a Termoelectrica. Această centrală este principala sursă de încălzire a orașului Chișinău, dar și cel mai mare producător local de energie electrică.

Muncitorii Termoelectrica au încercat sa pornească blocul energetic nr.3 pentru a asigura următoarea etapă de conectare si încălzire a orașului. În timpul pornirii turbinei și generatorului după miezul nopții, ajungând la o sarcină de doar 18MW, s-ar fi produs o avarie în interiorul generatorului, care a dus la oprirea a întregului bloc energetic, comunică sursa.

Avaria ar fi fost provocată de lucrările necalitative, executate de compania Horus. Mai exact, ar fi fost sparte tuburile de răcire ale garniturilor cu hidrogen, prin care a pătruns apa în generator, avariindu-l în totalitate.

Conform contractului semnat de Horus SRL si Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani.

Pe 25 octombrie curent, reprezentantul lui Horus, Mihai Godea, a confirmat finalizarea lucrărilor. După avaria de la CET-3, Termolectrica are un singur bloc funcțional la sursa numărul 1, care poate consuma combustibil de tip păcură.

„Acum, Termoelectrica ar fi nevoită sa folosească utilaj vechi, care a depășit cu mult orele de exploatare permise de producător și ar fi trecut la generarea agentului termic în mare parte pe baza de gaze naturale, care sunt mult mai scumpe decât păcura”, comunică jurnal.md.

Se mai menționează că, compania Horus ar fi apelat la muncitori din Uzbekistan, iar piesele rotorului ar fi fost duse și reparate la atelierul de la centrala de la Cuciurgan.

De-a lungul anilor, „Horus” a câștigat mai multe licitații cu statul, mai ales în perioada regimului Plahotniuc, mai scrie sursa.

Jurnaliștii declară că au solicitat o reacție de la companie cu privire la cele întâmplate.

„Specialiștii noștri au executat în mod profesionist toate lucrările prevăzute de caietul de sarcini. (…) Cât privește procesul tehnologic, vă recomandăm să cereți detalii la Termoelectrica. În prezent, echipa „Horus” dă dovadă de diligență și sprijin tehnic specialiștilor întreprinderii Termoelectrica pentru mai multe lucrări”, au comunicat reprezentanții „Horus”.

A fost solicitată și o reacție de la Termoelectrica. „Ni s-a spus să expediem o solicitare de informații, dar așa și nu am primit un răspuns”, comunică jurnaliștii.

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a confirmat accidentul de la Termoelectrica. „Știu că colegii de la Termoelectrica investighează toate circumstanțele. Nu au în prezent concluzia menționată. Mâine voi primi raportul detaliat, după masă. Mâine după masă voi da toate detaliile, pentru că e vorba de o chestie tehnică care este analizată de Termoelectrica”, a declarat el.

Spînu a mai spus că Termoelectrica generează acum curent și energie termică inclusiv pe bază de păcură, dar a recunoscut că generarea de curent este acum mai mică decât ar fi fost în mod normal.

UPDATE: Termoelectrica, într-o declarație, anunță că pe 10 noiembrie a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere.

„La data de 11.11.2022, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern”, comunică reprezentanții Termoelectrica.

Se menționează că personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3.

„Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”, se mai arată în declarație.

La moment, potrivit Termoelectrica, se petrec lucrări de determinare a volumelor de reparare și pregătire pentru punere în funcțiune a turbogeneratorului nr. 3: „Regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: