„Ura duce la lucruri foarte grave”. Petiție online în sprijinul persoanelor transgender din R. Moldova
Full Article 3 minutes read

„Ura duce la lucruri foarte grave”. Petiție online în sprijinul persoanelor transgender din R. Moldova

În Republica Moldova a fost lansată o petiție online adresată către conducerea țării, cu scopul de a proteja drepturile persoanelor transgender. Autoarea este și ea o femeie transgen, afectată de sinuciderea minorei care a fost agresată de către colegii de clasă și adusă în situația de a pleca de la școala în care învăța. 

Într-o discuție cu NM, Stela Pascal s-a arătat foarte afectată de cazul minorei împinse la suicid, după ce acum două luni a fost agresată de către colegii de școală și nevoită să își retragă actele din instituția de învățământ.

Am specificat 5 puncte cu care ne confruntăm noi, persoanele transgen în Moldova. Ultima picătură a fost cazul cu adolescenta care s-a sinucis. Și ea era din comunitatea noastră, din păcate nu am cunoscut-o. Astăzi am aflat cine e, era atât de frumoasă, nu am cuvinte… Vreau ca societatea să înțeleagă că noi suntem persoane la fel ca ei și ura duce la lucruri foarte grave. Nu o putem aduce înapoi, însă vom face tot posibilul pentru care vin după noi”, a menționat autoarea petiției.

Petiție online:

1.  Cerem ca în Republica Moldova persoanele transgen să fie protejate de către lege și să fie informare în instituțiile de învățământ, precum și în instituțiile medicale, dar și la nivel de stat despre diversitatea de gen. Cerem să fie introduse traininguri pentru specialiști în orientarea sexuală și identitatea de gen, ca aceste două să nu se confunde în spațiu public. Persoanele transgen precum și persoanele LGB (lesbiene, gay, bisexuali) nu reprezintă pericol pentru societate;

2. Cerem simplificarea procesului de schimb de acte de identitate pentru persoanele transgen din Republica Moldova;

3. Acces la preparate hormonale cu doze specifice pentru persoanele transgen. Acces la terapia hormonală;

4. Cerem ca organele de drept/poliția să fie amendate pentru hărțuirea victimei sau a tentativei de conversie a așa numitului Gen Corect la adresa persoanelor transgen (au existat cazuri în care polițiștii au luat partea infractorilor și inițiau discursuri transfobe la adresa victimei).

5. Șanse egale în angajarea în câmpul muncii pentru persoanele transgen.

Petiția este adresată către fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deputaților din Parlament, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

***

Amintim că, pe 12 aprilie, GENDERDOC-M a anunțat că fata trans, în vârstă de 16 ani, care a fost supusă bullyingului și violenței din partea colegilor, s-a sinucis. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu a remarcat într-o declarație publică că s-au întețit cazurile de suicid în rândul minorilor.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian și Dan Perciun au solicitat tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de faptul că adolescenta transgender din R. Moldova, agresată de colegi, s-a sinucis. Mai mult, vor fi inițiate audieri pe platforma parlamentară.

Important! În cazul în care detaliile expuse în material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor și susținere – adresați-vă specialiștilor de la „Linia Verde Prevenire Suicid”. Chat-ul anonim pe www.pentruviata.md este diponibil LIVE între orele 20.00-22.00 în zilele de luni și joi. În restul zilelor, puteți expedia un mesaj la adresa de e-mail [email protected]. Mai multe detalii la nr de tel 060806623

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: