„Urgent – spitale regionale noi din temelie”. Ministra Sănătății, după ce a fost la spitalul din Bălți și Cahul
Full Article 2 minutes read

„Urgent – spitale regionale noi din temelie”. Ministra Sănătății, după ce a fost la spitalul din Bălți și Cahul

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a efectuat o vizită la spitalele din Cahul și Bălți. Șefa de la Sănătate spune că a vizitat și secția de pediatrie din capitala nordului „devenită renumită din cauza gândacilor”. Potrivit ministrei, nu a identificat niciunul, însă „și fără ei acolo e grav”, a precizat Nemerenco. Prin urmare, în urma deplasărilor în teritoriu, ministra spune că țara noastră are nevoie, de urgență, de construcția unor spitale regionale noi, iar echipa ministerului lucrează în acest sens.

Pe o rețea socială, Nemerenco anunță că a fost la Cahul, acolo unde a vizitat spitalul, dar și Centrul de Sănătate. Ministra declară că a discutat cu medicii toate problemele cu care se confruntă.

Cât despre vizita sa la Bălți, ministra a spus că a reușit să meargă doar la spital. „Am vizitat și secția de pediatrie devenită “renumită” din cauza gândacilor care se pornise-n lume după procedura de dezinfecție. Nu am identificat niciunul, dar și fără ei, acolo e grav la capitolul infrastructură”, precizează Nemerenco.

Astfel, ministra spune că și mai gravă este asigurarea cu medici – din 5 necesari sunt numai 2. „În chirurgia pediatrică – exact aceeași situație. În COVID copii – tot așa. Presiunea pe medici este enormă. Așteptările mămicilor – mari și justificate. Ale personalului medical – asemenea. Infrastructură veche, pe alocuri, unde au existat careva proiecte, îmbunătățită, și desi departe de perfecțiune, arată ca niște oaze”, comunică șefa de la Sănătate.

Prin urmare, Nemerenco spune că soluția este doar construcția unor spitale noi. „Urgent – spitale regionale noi din temelie. Doar în așa formulă putem schimba ceva. Jumătățile de măsură nu ne mai ajută. 30 ani s-au tot vopsit și schimbat garduri”, spune ea.

Astfel, cu privire la spitale, ministra declară că la început de februarie e planificată prima misiune a băncilor europene creditoare în țară – la Bălți și Cahul. „Pe echipamente – sunt deja identificate și agreate resursele financiare – urmează procedurile de procurare. Pe medici – două inițiative legislative de motivație sunt gata pentru promovare – vom insista pe ele”, declară Nemerenco.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: