„Urmărim cu atenție”. MAE-ul rus a comentat livrarea de armament NATO și sosirea experților FRONTEX în Moldova
Full Article 2 minutes read

„Urmărim cu atenție”. MAE-ul rus a comentat livrarea de armament NATO și sosirea experților FRONTEX în Moldova

Rusia consideră că livrarea de armament din țările NATO în Moldova nu va contribui la întărirea securității din țara noastră. Declarația a fost făcută, pe 8 iunie, de către reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Aceasta a mai menționat că Moscova va urmări cu atenție activitatea experților de la Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX).

Zaharova a declarat că Rusia este îngrijorată de intenția țărilor NATO să livreze armament în Moldova.

„De la începutul operațiunii militare din Ucraina, vedem că se încearcă activ atragerea Moldovei spre o colaborare agresiv-activă cu NATO. Politicienii din vest menționează cu regularitate subiectul susținerii republicii din punct de vedere tehnico-militar, livrarea de armament modern, inclusiv letal. Din păcate, această retorică este susținută cu ardoare de unele forțe din Moldova. Acest lucru provoacă îngrijorarea tuturor – și a țărilor vecine și a analiștilor. Întărirea propriei securități constituie un drept suveran al fiecărei țări. Însă puțin probabil că aducerea în Moldova a armamentului NATO va contribui la atingerea acestui obiectiv”.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE-ului Rusiei

În ceea ce privește contingentul Frontex, Zaharova și-a exprimat speranța că experții acestei organizații se vor ocupa doar de gestionarea fluxului de refugiați.

Vom urmări cu atenție activitatea acestei structuri în Moldova”, a spus Zaharova și a menționat că nu există riscuri în acest sens pentru regiunea transnistreană, întrucât „stabilitatea și securitatea din regiune este asigurată de către forțele de menținere a păcii din Rusia”.

***

Amintim că, pe 7 iunie, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a anunțat că, luna viitoare, Consiliul European ar putea aproba acordarea de asistență militară Republicii Moldova, care nu include arme letale.

Anterior, pe 2 iunie, premierul Natalia Gavrilița a declarat la postul național de televiziune că autoritățile de la Chișinău poartă discuții  despre livrarea de echipament militar în Moldova, însă decizia privind solicitarea armelor letale nu a fost luată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: