Urmașii lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19 vor primi indemnizații
Full Article 2 minutes read

Urmașii lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19 vor primi indemnizații

Urmașii lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19, care s-au infectat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, vor primi indemnizații. Parlamentul a votat proiectul în două lecturi. Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar din ultimele 12 luni până la deces, dar nu mai puțin de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

De indemnizație vor putea beneficia: soțul supraviețuitor – pentru o perioadă de cinci ani din data decesului (50% din baza de calcul); copiii – până la vârsta de 18 ani sau până la terminarea studiilor, până la 23 de ani (75% pentru fiecare urmaș); unul dintre părinți, dacă nu există urmași din categoria celor menționați anterior (50% din baza de calcul).

Indemnizația se stabilește din data decesului, iar cererea și actele necesare vor trebui depuse în termen de 90 de zile. Pentru implementarea proiectului în acest an au fost alocate circa 3,3 milioane de lei, pentru 2021 vor fi prevăzuți 13 milioane de lei, iar pentru 2022 – circa 20 de milioane de lei.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 18,6 mii de cazuri, iar bilanțul deceselor – la 624. Din numărul total de cazuri de inefctare, 2 587 sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. 28 de lucrători medicali au pierdut lupta cu noul coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: