„Va avea un efect invers”. Procuratura Anticorupție, despre proiectul privind delimitarea competențelor PA și CNA
Full Article 3 minutes read

„Va avea un efect invers”. Procuratura Anticorupție, despre proiectul privind delimitarea competențelor PA și CNA

Procuratura Anticorupție (PA) spune că nu este de acord cu versiunea actuală a proiectului privind delimitarea competențelor PA și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție. Anterior, parlamentarii au votat în prima lectură ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie exercitată de PA, CNA să investigheze cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică să fie investigată de Ministerului Afacerilor Interne. Adoptarea proiectului în versiunea aprobată, potrivit PA, „ar avea un efect invers decât scopul urmărit”. 

PA a reacționat, pe 7 aprilie, la proiectul de lege pentru delimitarea competențelor PA și CNA la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt.

Procuratura Anticorupție consideră că adoptarea proiectului în versiunea aprobată în prima lectură nu ar asigura realizarea scopului proiectului.

„De altfel, prin majorarea substanțială a numărului de subiecți și micșorarea valorii prejudiciului în cazul infracțiunilor date în competența CNA, proiectul de lege adoptat la moment ar avea un efect invers decât scopul urmărit, fapt ce ar duce la majorarea substanțială a numărului de cauze penale din gestiunea CNA și a PA”, susține Procuratura.

„Procuratura Anticorupție consideră imperativ a se reveni la versiunea anterioară trimisă spre avizare, care, drept rezultat ar genera o reducere de circa 23% din volumul total de cauze penale în gestiunea PA sau de circa 40% din numărul cauzelor aflate la urmărirea penală”, se arată în declarația PA.

Procuratura mai menționează că „versiunea legii trimisă spre avizare în februarie 2023 a ajuns la o formulare care ar duce la realizarea scopului pe care ni-l propunem și care este și o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și un angajament față de Fondul Monetar Internațional”. „Ne dorim ca Parlamentul să voteze un proiect de lege care să sprijine Procuratura Anticorupție să lupte cu marea corupție”, au conchis reprezentanții PA.

***

Pe 30 martie, Parlamentul a votat pentru delimitarea competențelor PA și ale CNA la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Proiectul de lege a fost susținut, în prima lectură, de 54 de deputați.

Autorii inițiativei legislative propun ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie exercitată de Procuratura Anticorupție. Totodată, Centrul Național Anticorupție va investiga cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică va fi investigată de organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne.

Mai exact, Procuratura Anticorupție va exercita urmărirea penală în cazurile săvârșite de Președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați CNA, conducerea SIS și ofițerii de informații și securitate.

Documentul va fi propus spre examinate în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Anterior, reprezentanții Guvernului declarau că „modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: